Njemačka zanijemila

Iz jutrošnje njemačke štampe:

Tako gorko, tako okrutno!

Tako gorko, tako okrutno, sasvim nepotrebno. Tim riječima počinju komentari u svim njemačkim novinama, nakon sinoć izgubljenog finala Lige šampiona

San o tituli Lige šampiona na vlastitim stadionu Bayern Münchenu se nije ostvario. Bayern je titulu imao skoro u rukama, bio je nadmoćniji, imao bezbroj šansi. I na kraju, nakon jedanaesteraca, poraz od destruktivnog fudbala koga su sinoć predstavili igrača Chelsea, piše jutrošnji Bild. Sinoć, odmah nakon utakmice, bilo kome iz tabora Bayerna bilo je teško bilo šta reći. Predsjednik Bayerna, Uli Hoeneß prokomentarisao je: „ Teško je pronaći riječi. Nemam objašnjenja zašto smo izgubili meč. Chelsea nije imao niti jednu jedinu ozbiljnu šansu tokom čitave utakmice. Da nismo uspjeli, teško je sada shvatiti. Kad u jednoj ovakvoj utakmici imate toliko šansi, to se mora iskoristiti. A pošto to nismo učinili, izgubili smo“. Sinoćnje finale podsjetilo je mnoge na izgubljeno finale Lige šampiona 26. maja 1999. godine, koje je Bayern u bukvalno zadnjim sekundama izgubio protiv Manchester Uniteda 1:2
Bayern, vi to niste zaslužili, piše Bild jutros.

Express u svom naslovu kaže da su Roben i Schweinsteiger proigrali finale. Čitav grad je ostao paralizovan kad je Drogba iskoristio odlučujući penal. Euforični navijači Bayerna su zanijemili, a slavlje su počeli navijači u plavom. Mamurluk i otriježnjenje, umjesto velikog slavlja. Bayernu je ostala tuga, a gostima veliki pokal. Krimi finale postala je drama za Bayern. Finale kod kuće je izgubljeno. Ovu sezonu, Bayern je završio kao trostruku vice-prvak. Za nezaborav. Tako gorko.

Welt sinoćnje finale opisuje riječima: Drama kod kuće, Drogba raspršio iluzije Bayerna. Nakon promašenog Robenovog penala u igri, umjesto slavlja, došlo je do produžetaka. Kod izvođenja jedanaesteraca ponovilo se skoro nepisano pravilo, da najbolji igrači postaju tragičari. Odlučujući penal Schweinsteigera zaustavila je stativa. U drugom tekstu u Weltu, u naslovu stoji: „Drugi, drugi, drugi – noćna mora Bayerna“. Na taj način Bayern je postao nasljednik Bayera iz Leverkusena, koga su prije nekoliko godina, nakon slične serije prozvali „Bayer- Vizekusen“.

Süd deutsche Zeitung se osvrće na junaka sinoćnjeg finala: Didier Drogba, pogađa, faulira i opet pogađa i postaje simbol figura kluba. Frank Lampard i Ashley Cole mogli su sinoć zaboraviti na penale, a golman Peter Cheh hvatao je lopte na neki samo njemu poznat, magični način. Većina ostalih sinoć nije bila dorasla finalu, ali postali su pobjednici Lige šampiona.

Jutros ni u jednim novinam nema sportske čestitke pobjedniku. Čeka se otriježnjenje.

Priredio: Smail Špago
 

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21562/njemacka-zanijemila-foto-tako-gorko-tako-okrutno


 

 

Komentariši