Prijedlog i zahtjev za elektronsko glasanje

Prijedlog i zahtjev za elektronsko glasanje

Pred Interresornom komisijom u Sarajevu, ući će u zakon kad tad i brže – naš Prijedlog i zahtjev za elektronsko glasanje

Od: Amela Plagmann-Ugljen u ime:

NE PONOVNOJ PODJELI MOSTARA – SAY NO ON TRY TO DIVIDE CITY OF MOSTAR AGAIN

Poštovana gospodo, u  ime Svjetskog Saveza Mostaraca i Mostarki (grad i dijaspora zajedno)  podnosimo prijedlog za uvodjenje elektronskog glasanja za naše  državljane u inozemstvu, kao i iznemogle, starije osobe ili invalide,  one koji nisu u mogućnosti lično izaći na biračka mjesta. Srdačno zahtjevamo uvodjenje elektronskog glasanja u današnjem vremenu interneta i za lokalne i za opšte izbore. 

Prijedlog :

U  biti prijedlog elektronskog glasanja je za sve koji su ili odsutni  (vani) ili zbog zdravstvenih razloga, bolesti, iznemoglosti ili  invaliditeta u nemogućnosti da glasaju. Jedna opcija je da u Centralnoj  izbornoj komisiji postoji link na kojem bi individualni JMBR bio i  šifra-vlastiti kod za glasanje ili da to isto postoji, postavi se u BiH  ambasadama u zemljama u kojima smo.

Naši kordinatori u svijetu bili  pomogli na licu mjesta, u klubovima ili privatnim grupama i skupovima  bžim-crash kursevima da obuče starije ili one koji imaju pitanja ili ne  posjeduju kompjuter.  Vlastiti matični broj kao kod za glasanje je i  garancija da niko ne može glasati dva puta. Druga opcija ukoliko se zbog  kratkoće vremena ne uvede elektronsko glasanje – da onda naše BiH ambasade  prikupe glasačke listiće koji bi brzo i  sigurno u zapečaćenim poštanskim vrećama – diplomatski kuriri donijeli u  grad i zemlju na prebrojavanje. O centru za prikupljanje elektronskih  glasova u Mostaru i BiH dalje je reći da bi bio pod kontrolom npr. OHR  pored lokalnih komisija i predstavnika svih stranaka da bi nam se  svima garantovala korektnost. 

Mi  gradjani Mostara u gradu i svijetu ovoga puta ne želimo ostati  ravnodušni i želimo uzeti odluke i glasanje o sudbini grada i domovine u  svoje ruke, masa glasova i esencijalno pravo svakog državljanina BiH  u nastojanjima za bolju budućnost svih zajedno. U svakom slučaju očekujte podršku brojne i ojačale mostarske (i drugih) dijaspore. Nadamo  se u vašu iskrenu i stručnu pomoć i savjet o mogućnostima, a obratili  smo se i OHR, Ustavnom sudu, Centralnoj izbornoj komisiji, gradskim upravama, skupštinama, kao i ambasadama i vladama  zemalja u kojima smo.

 

Srdačan pozdrav
Amela Plagmann – Ugljen Ph.D.
International Studies
Svjetski Savez Mostaraca i Mostarki

 

 

Mi ne pripadamo ni jednoj stranci ni inicijativi, mi smo se uzdigli iznad straha ili proslosti, mi ne gledamo proslost, ali da gledamo buducnost i to direktno u oci. Nismo dio ni jedne nacionalne stranke niti cemo ikada biti, ali mi imamo u svojim redovima sve nacije, isti i u razlicitostima i u dobru i zlu. Isti po postanku, zelji i nadi u akciji da vidimo nova lica, sposobne, lidere bez straha, mladost rodnog grada, nova lica i nove snage kojima ce se vise vjerovati. JEDINSTVO U BOLJI ZIVOT, IZDIGNUT IZNAD POLITIKE, IZNAD TOROVA, NAZADNOSTI I DEKADENCIJE IZ PROSLOSTI!

Komentariši