Nekad bilo…

Sjećanje na 25. maj – Dan mladosti


Danas će se u mnogim mjestima širom bivše Jugoslavije obilježiti 25. maj – Dan mladosti. Kao i obično, vijence i cvijeće na Titov grob u Kući cveća u Beogradu, položiće njegova supruga Jovaka i Titov unuk Joška Broz sa porodicom, kao i veliki broj „Titonostalgičara“ iz bivše zajedničke nam države.
Dan mladosti je bio praznik kojim se slavio Titov rođendan. Štafeta mladosti je prolazila preko sedam gora i mora, gradova, sela, reka, jezera, planinama od Vardara pa do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana, da bi se 25. maja našla u ruci mladića-djevojke, koji su je predavali drugu Titu pred prepunim stadionom JNA.

Na inicijativu Josipa Broza Tita, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije je 1957. godine donio odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Titovog rodnog mjesta Kumrovca. Svake naredne godine, polazila je iz drugog mjesta, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti, drugu Titu uručio najbolji među mladima te godine.

Josip Broz Tito posljednji put Štafetu je primio 1979. godine. Najljepše želje tada mu je, za njegov 87. rođendan, prenijela omladinka Sanija Hiseni, studentica iz Prištine..

Ostale su upamćene riječi, koje je Tito tad izgovorio: „ Sretan je narod je koji ima takvu omladinu“ i „Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost“.

Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. godine u Kliničkom centru u Ljubljani i po njegovoj želji sahranjen je u Kući cveća u Beogradu. Tito je rođen 1892. godine.

Na njegovu sahranu došlo je 700.000 ljudi, te 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Bio je to najposjećeniji pogreb državnika u 20. vijeku.

Posljednju počast Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je odao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika skupština.

 Nova Sloboda

 

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21700/nekad-bilo-sjecanje-na-25-maj-dan-mladosti

 

Komentariši