Tako rade Švicarci

Pomjerena čitava zgrada

Tako bi se ubuduće mogli rješavati prostorni problemi? U Zürichu je jedna čitava zgrada pomjerena za 60 metara.

  Upravna zgrada Fabrike mašina Oerlikon (MFO) sada stoji 60 metara dalje nego što je prije stajala. Poduhvat je bio neophodan, kako bi na mjestu, na kome je zgrada ranije stajala, mogli biti izgrađeni novi kolosjeci i tako proširena željeznička stanica.

Zgrada duga 80 metara, široka 12 metara, težine čitavih 6.200 tona, umjesto da bude srušena do temelja, jednostavno je pomjerana. Operacija je trajala 19 sati. U pripremi ovog poduhvata, oko temelja zgrade je otkopana zemlja, zatim su temelji postavljeni na čelične nosače, iskopana dionica do novog mjesta, te postavljene šine. Zgrada se kotrljala na 500 čeličnih valjaka, na šest šina.

U utorak u 11:00 sati, data je komanda za pokret. Uz pomoć dvije hidraulične prese, sa snagom guranja od 60 tona, krenulo se u transport. Pokreti se nisu mogli primjećivati golim okom, jer se zgrada kretala vrlo lagano, tek oko 3 do 4 metra na sat. Oko 20 sati u utorak uveče, napravljena je kratka pauza. U srijedu u podne, akciju je ometala jaka kiša, ali nije bilo stajanja. Popodne, tačno u 16:03, zgrada je bila na novopredviđenom mjestu. Akcija je koštala oko 10 miliona eura.

Kad je zgrada stala na novom mjestu, sa krova je u nebo poletjelo stotine crvenih balona.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba
 

2 komentara

Komentariši