Tajne Crne Gore

Iz njemačke štampe

Čovjek misli da ova zemlja postoji samo u filmovima. Međutim, ovdje se odvija život, stvarniji i ljepši, nego što se može zamisliti

Pogled prema moru iz jednog apartmana na poluotstvrvu Sveti Stefan plaća se cijelih 3.000 Eura, a pogled prema kopnu četvrtinu od toga. U hotelu “Aman Resort” nema više ni jedne slobodne sobe do kraja sezone. Ko želi provesti odmor na ovom poluostrvu, mora biti vrlo bogat, najmanje kao jedan arapski šeik.
Sveti Stefan, kako piše njemački časopis “Bild”, pri tome ne leži ispred Monte Carlo, nego ispred Montenegra, ali pruža takav luksuz, kojim su već bili zadovoljni Bred Pitt i Angelina Jolie, a za muziku su se ovdje već brinuli Madonna, pa čak i legendarni Rolling Stonesi. U luci za jahte najčešće se “parkiraju” one, koje imaju zlatno sidro, a samo onaj ko ima jednu takvu jahtu, može kupiti apartman na Svetom Stefanu, po cijeni od 15.000 Eura po kvadratu.
Sa one druge strane pompe i glamura, u realnom životu, ova zemlja je izvorno vrlo ugodna, sa kamenim kućama boje pijeska, maslinjacima, čistim gradovima, dugom plažama, ukratko rečeno: balkanski karakter sa vrlo jakim talijanskim naglaskom.
Montenegro je 1999. godine uvela za monetu tadašnju njemačku marku, kako bi se pripremila za razlaz od Srbije. 2002. godine došao je Euro kao platežno sredstvo, a četiri godine kasnije, nezavisnost od susjedne im zemlje.
Euro tamo, euro ovamo, Montenegro raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvom.  Ljubitelji prirode ovdje dolaze na svoje. Tu se nalazi čak 6.000 kilometara pješačkih staza, 48 planinskih vrhova iznad 2. 000 metara, pet nacionalnih parkova, te najdublji kanjon Evrope. Sve to samo na 14.000 kvadratnih kilometara, na kojima živi oko pola miliona stanovnika.
Odmah iznad turističkog centra Budva, zu brdo polazi jedna dobro izgrađena cesta. Nakon dva sata vožnje, već ste na visini iznad 1.000 metara, u okruženju velikog broja pješačkih, biciklističkih i rafting staza. Planine su vrhunac zadovoljstva za one posjetioce, kojima je avantura u krvi.
Nijemci se pitaju: Zašto se u ovoj čarobnoj zemlji ove godine odmara samo 34.000 njihovih turista?  I odmah odgovaraju: To je vjerovatno zbog toga što vam nam na Balkanu još uvjek prije padne na um konflikt nego konfekt (confectum, lat. poslastica).
U sedamdesetim i osamdesetim godinama ovdje je boravilo godišnje i do 150.000 njemačkih turista.
Dolazi vrijeme da tako bude ponovo, piše se u tekstu, koji je objavio “Bild”.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21766/iz-njemacke-stampe-tajne-crne-gore


 

Komentariši