Novi trend sport

Fudbal–golf osvaja svijet

Fudbal se igra na velike ili na male golove, može i preko mreže, a sad i kao pravi golf. Ovaj sport na engleskom zovu „soccergolf”, na njemačkom: „Fußballgolf”, a mi bi ga mogli nazvati fudbal-golf. Igra se na 18 rupa. Ime nam kazuje da su ovdje povezane dvije vrste sporta: fudbal i golf.

Počeci ovog sporta datiraju još iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, kad se počeo igrati u Skandinaviji. Nakon toga, ovaj sport lagano se širi svijetom. Ovih dana, u malom mjestu Elsdorf, u Nordrhein Westfalen, u Njemačkoj biće pušten u upotrebu novi teren za fudbal-golf, na površini 36.000 kvadratnih metara. Ovo je već deveti teren u Njemačkoj, a širom svijeta ima ih stotinjak.

Jednom prosječnom igraču potrebno je čitavih 2 sata i 15 minuta da savlada svih 18 rupa. Na tome putu pred igračima stoje bezbrojne prepreke i iznenađenja. Pristup svakoj rupi ima drugačiju dužinu i težinu, a potrebno je fudbalsku loptu ubaciti u svih 18 rupa, sa što manje udaraca. Prepreke su,kao na primjer za rupu broj 3, potrebno je prvo savladati ogromne kamene gromade. Pred rupom broj 6 stoje vertikalne prepreke, a za savlađivanje rupe broj 10 potreban je udarac na razdaljinu od 120 metara.

U svakom slučaju, za igranje ove igre potrebno je barem minimalno fudbalsko znanje, u prvom redu šut i precizan udarac lopte na daljinu.

Za razliku od prefinjene igre golfa, ovdje igrači imaju pravo iskazivanja emocija galamom, roncanjem, vrištanjem, pa čak i psovanjem kod promašene rupe ili kod lošeg udarca. U ovom sportu, nema onih golemih torbi sa štapovima, nema nosača opreme.

Dovoljno je obući sportski dres i obući pogodne tene, a lopte se nalaze na samom terenu.

Od 1. juna, tereni za fudbal-golf u Elsdorfu biće stavljeni na korištenje svim zainteresovanim. Cijena ulaznice za odrasle je 9 eura, a za djecu pola od toga.

Smail Špago
 

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21812/novi-trend-sport-foto-fudbalndashgolf-osvaja-svijet


 

Komentariši