31. maj – Svjetski dan nepušača

Kako prestati pušiti?

Koliko puta smo u običnom razgovoru ili čuli, ili sami ispričali: Moj dedo je pušio čitav život, pa je, i pored toga, doživio 85 godina! Ovakvi izgovori su svima poznati, iako je u najmanju ruku poznato da su to obične besmislice. Suština je: Pušenje vrlo bitno šteti zdravlju! A osim toga, i troškovi: kutija na dan, 365 u godini, 7.000 kutija za 20 godina.

Loša vijest za pušače: Mnogi pušači, na prvi pogled, djeluju stariji nego što jesu. Za to postoje dva razloga. Prvo, što nikotin koči krvotok, a samim tim i normalno snabdijevanje kože neophodnim prehrambenim materijama. Zbog toga, koža djeluje umorno i ostarjelo. Drugo, nikotin pomaže razgradnju kolagena, strukturalnog proteina, pa koža brzo postaje izborana.

 

Međutim ima i dobrih vijesti za pušače. Nekoliko sedmica nakon prestanka pušenja, koža se obnavlja i djeluje mnogo svježije i glatkije. Već 20 minuta nakon posljednje cigarete, broj otkucaja srca i tjelesna temperatura postaju jednaki kao kod nepušača. Nakon osam sati, ugljen dioksid nestaje iz krvi i prepušta mjestu životno važnom kisiku. Nakon pola godine, prestaje pušački kašalj. Rizik od infarkta se nakon dvije godine skoro izjednačava sa rizikom kod nepušača.

Ko je već jednom pokušavao da se okani, pa nije mogao, ili se ponovo propušio, postoji jedno utješno objašnjenje stručnjaka iz ove oblasti: Vrlo malo bivših pušača uspjeva to učiniti nakon prvog pokušaja. Dakle, potrebna je dalja upornost.

Prestati pušiti, isplati se u svakom životnom dobu. Naravno, dobit je veća ako se to učini u mlađim godinama, ali i u poodmakloj starosti postoje dobri pokazatelji i razlozi za to. Kod tridesetogodišnjaka se očekivana životna dob približava vrlo blizu onoj kod nepušača. Kod četrdesetogodišnjaka se dobitak procjenjuje na devet godina životnog doba. Čak i šezdesetogodišnjaci profitiraju od toga. Njihova životna dob se produžava za naredne tri godine.

(izvor:KStA)

Priredio: Smail Špago
 

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21828/svjetski-dan-nepusaca-kako-prestati-pusiti


 

 

Komentariši