Mount Everest još jednom

Gužva prema vrhu


O ovogodišnjem osvajanju Mount Everesta pisali smo u poslijednje vrijeme nekoliko puta.
S Himalaja je stigla radosna vijast, da se ove godine na vrhu Mount Everesta zavijorila i zastava Bosne i Hercegovine, koju je na vrh iznio Sarajlija iz SAD dr. Naim Logić. S vrha svijeta stizale su i vijesti o unesrećenim, koji su nastradali prilikom ovog uspona. Pored sportskih vijesti, iz ovog područja stižu i malo drugačije vijesti.

Proteklog vikenda, na usponu prema najvišem vrhu na svijetu bilo je više penjača nego ikada do sada. Vijesti iz Nepala, a koje prenose svjetske agencije, govore o nevjerovatnih 200 penjača, koji su se, istovremeno, pokušavali domoći cilja. Da bi savladali dionicu do vrha, penjači se na tom putu moraju pridržavati za jednu sajlu pričvršćenu šarafima za led. Dešava se da se u isto vrijeme za sajlu pridržava čak i do 20 penjača. Nema nikakve mogućnosti da se prethodnik zaobiđe, a ako bi to neko i pokušao, to bi ga koštalo mnogo snage, vrlo važne za posljednje metre uspona. Često na sajli dolazi do zastoja. Kod čekanja, penjačima vrlo brzo postaje hladno, a može doći i do nedostatka kisika.

Zbog čega se na usponu na Mount Everest svake godine nalazi sve više penjača?

Razlog je jednostavan. Od uspona na Mount Everest pravi se turistički biznis. Posao cvijeta, otvaraju se mnoga nova vrata na usponu ka vrhu. Mnogi ljudi dođu kao mehaničari, frizeri, ili s bilo kojim drugim zanimanjem, a sa Himalaja se kući vraćaju kao autori knjiga, reportaža, ili čak kao treneri za motivaciju?

Mnogi ovaj uspon kasnije žele koristiti kao vlastitu vizit kartu, za novi uspjeh u životu, pa mnogima tom prilikom na um padaju skurilne ideje.

Ove godine, jedan penjač je po svaku cijenu na vrh htio iznijeti svoje biciklo. Prije nekoliko godina jedan šašavi Holanđanin, pošao je na uspon samo u donjim gaćama. I, uspio se tako popeti na 7.400 metara. Pojavljuje se previše showa, a sve više se gubi respekt prema Mount Everestu i samom usponu kao sportskoj disciplini.

Postavlja se i pitanje: zašto se ne ograniči broj penjača?

Onaj ko želi da se popne se na vrh, prije uspona, mora platiti taksu od 10.000 dolara na račun Nepalske vlade.

Nepal je, kao što je poznato, jedna od najsiromašnijih država na svijetu, i ovaj sport im je vrlo važna privredna grana.

(izvor: Spiegel)

Priredio: Smail Špago
 

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21884/mount-everest-guzva-prema-vrhu


Komentariši