Iz njemačke štampe

„Zlatna vremena“ pred Turskom

Dok jug i jugoistok Evrope sve više tonu u recesiju, privredni bum u Turskoj drži se na zavidno visokom nivou.

Jedna najava, objavljena ovih dana u Turskoj, a koju prenosi njemački časopios „Der Spiegel“, bila je tačno po želji premijera Turske, Recepa Tayyipa Erdogana, a poklapa se i sa odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta, da Istambul uđe u uži krug kandidata za Olimpijske igre 2020. godine.

Serdar Inan, veliki građevinski poduzetnik iz Turske, najavio je da pred Istambulom želi graditi vještačko ostrvo. „Havva insel“ (Havino ostrvo) je ime ovog ostrva, koje bi trebalo imati prečnik od tri kilometra i mogućnost za smještaja za oko 300.000 ljudi. Troškovi izgradnje trebali bi iznositi oko 30 milijardi dolara. Za izgradnju ostrva koristio bi se materijal, koji će biti iskopan prilikom već planirane gradnje novog morskog kanala između Mramornog i Crnog mora. Ovaj kanal u planovima nosi ime „mali brat Bosfora“, a jedan je od najdražih projekata premijera Erdogana. Kada će početi kopanje kanala i kada će početi gradnja ostrva, još je neizvjesno.

 Međutim izgradnja još jednog aerodroma u Istambulu i trećeg mosta preko Bosfora, su u poodmaklim fazama planiranja. Željeznički tunel Marmaray, ispod Bosfora, koji će željeznički povezati Evropu i Aziju, već je završen, a biće pušten u promet 29.oktobra 2013. godine, na dan 90. godišnjice osnivanja Turske republike.

Svi ovi mega projekti su odraz samopouzdanja Turske vlade. Dok jug i jugoistok Evrope sve više tonu u recesiju, privredni bum u Turskoj drži se na zavidno visokom nivou. Prošle godine privredni rast Turske je dostigao 8,5 procenata. Sama namjera mega poduzetnika Inana dokaz je da pred Turskom stoje „zlatna vremena”.

Havina ostrva će „raširiti svijetla Turske širom čitavog svijeta”.
(Der Spiegel)

Priredio: Smail Špago

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21901/iz-njemacke-stampe-bdquozlatna-vremenaldquo-pred-turskom


 

 

Komentariši