Uoči EP u fudbalu

I Nijemci sve više odustaju od puta u Poljsku i Ukrajinu

Nakon što su već pristigle informacije iz Engleske, o vrlo slabom interesu njihovih navijača za putovanje u zemlje održavanja ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu, slične informacije stižu i iz Njemačke.

Karte za utakmice Njemačke reprezentacije u Ukrajini nude se putem e-Baya za nekoliko Eura. Problem su visoki putni troškovi, cijena povratnih avionskih karata kreću se i do 2.000 eura,  te preskupi troškovi hotelskog smještaja, za noć u hboptelu i do 300 Eura. Pored problema finansijske prirode, izgleda na navijače su uticale i negativne informacije, pogotovo iz Ukrajine, slučaj Timoschenko, ubijanje pasa, huliganstvo. Zbog svega toga vrlo mali broj navijača se odlučuje da prati Njemački «elf» na utakmicama EP.
Mnogi navijači neće iskoristiti ni već kupljene karte za utakmice reprezentacije Njemačke u grupi, protiv Portugala, Danske i Holandije. Iako je Njemačkoj reprezentaciji ponuđen kontigent od 6.000 karata po utakmici, po svoj prilici na ovim utakmicama neće ih biti više od tri do četiri hiljade njemačkih navijača. Ovo je posebno nevjerovatno za utakmicu koja se ubraja u «klasike» fudbala, Njemačka protiv Holandije 13. juna u Charkowu (Harkovu) u Ukrajini. Kao primjer, za susret ove dvije reprezentacije na prošlom Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj, tražena karta više, a sada, rijetko ko hoće da se odluči na put u 2.400 kilometara udaljeni Charkow.
Mnogi navijači, koji su već kupili karte, neće ih iskoristiti, a na e-Bayu karte se nude po nevjerovatno niskim cijenama, po onoj narodoj, bolje išta nego ništa. Oni, koji i kupe tako jeftinu kartu, naći će se pred problemom skupih avionskih karata, koje se u zavisnosti od agencije do agencije kreću od 700 do 2.000 eura. Domaćini su cijene hotelskog smještaja podigli do neba, tako da u pojedinih hotelima u blizini stadiona prenoćište košta od 300 do 500 Eura. Grupe koje na EP putuju organizovano, autobusima, imaju hotelski smještaj u gradovima udaljenim od stadiona čak i do 300 kilometara.
Iz svih tih razloga mnogi se odlučuju za gledanje utakmica putem «public viewinga», negdje u blizini kuće.  U već poznatoj Lanxess areni u Kölnu, očekuje se 18.000 gledalaca unutar arene, i još oko 16.000 gledalaca van arene, koji će utakmice gledati na mnogobrojnim velikim eklranima .

I uz to, sve besplatno.

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/21909/uoci-ep-u-fudbalu-i-nijemci-sve-vise-odustaju-od-puta-u-poljsku-i-ukrajinu

1 komentar

Komentariši