5. juni – Svjetski dan zaštite okoline

Svjetski dan zaštite okoline

Svjetski dan zaštite okoline obilježava se već punih 40 godina. Glavni cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti zaštite okoline.

Ovaj datum pada na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolini, u Stockholmu, 5. juna 1972. Tada je usvojen Program zaštite okoline Ujedinjenih nacija sa posebnim naglaskom na  potrebu stvaranja ravnoteže između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti koje planeta može pružiti. Svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoline, odredi se posebna tema, na koju se stavlja naglasak. Do sada su teme bile: zaštite zemlje, vode, ozonskog omotača, sprečavanja širenja pustinja, podrške održivom razvoju, a manifestacije koje se održavaju širom svijeta podrazumijevaju ulične skupove, biciklističke trke, sađenje drveća, recikliranje otpada, kampanje čišćenja i slično.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoline je zelena ekonomija. Ovaj pojam se odnosi na industrije i privrede koje svojim djelovanjem doprinose čistijem okolišu i boljoj, održivoj budućnosti čovječanstva. Procjenjuje se da će do 2050. godine će na Zemlji biti oko 9 milijardi ljudi, a već danas koristi se 1,3 do 1,4 puta više resursa nego što je dostupno. Razvoj zelene ekonomije je stoga briga svih nas, da bi u narednim decenijama došlo do održivog razvoja i proizvodnje, u skladu sa očuvanjem životne sredine. Zemlja domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoline je Brazil, jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu.
Ono što svako od nas može uraditi na ovaj dan je, počistiti zelenu površinu ispred zgrade, dječije igralište, racionalnije trošiti i vodu i struju, ostaviti auto u garaži kad god je to moguće.
I tako nastaviti tokom čitave godine. 

 

1 komentar

  1. Između malo i ništa, birajmo malo. Toliko je tih svjetskih dana da su postali “Dani prisjećanja na ……….”
    Jadno je to na što nas je dovela pohlepa za ugodnim namjesto korisnim.
    A ono da trebamo poraditi na očuvanj ne trba dvoumiti nego konkretno raditi. Selam Ti!,
    hn.

Komentariši