Fudbalska groznica

Tajne pucanja udarca sa bijele tačke
Penal, Elfmetar, elver, penalty, jedanaesterac je kazneni udarac, koga je u pravila fudbala uveo irski fabrikant i hobi golman, William Mc Orum, tamo daleke 1891. godine.
Tek 85 godina iza toga, jedan veliki turnir bio je riješen izvođenjem jedanaesteraca. To je bilo u finalu Evropskog prvenstava u fudbalu 1976. godine u Beogradu. Tadašnja Čehoslovačka pobjedila je, takođe tadašnju, Zapadnu Njemačku, izvođenjem jedanaesteraca 5:3 (u regularnom toku bilo je 2:2). Od tada su na velikim turnirima izvedena tačno 343 udarca sa bijele tačke, udaljene 11 metara od gola, koji ima širinu 7,32 metra i visinu 2,44 metra. Pri tome, pogodak je postignut 258 puta, što iznosi tačno 75 procenata.

 

Ovdje ćemo prikazati analizu napravljenu od strane nekoliko svjetskih sportskih univerziteta i instituta, a koja prikazuje deset tajni izvođenja jedanaesterca, naravno i uspješnih odbrana, gledano sa strane golmana.

Gore desno, uspješno je 91 procenata izvođača

Na svim dosadašnjim Evropskim i Svjetskim prvenstvima čak 35 utakmica bilo je odlučeno izvođenjem jedanaesteraca. Tom prilikom je realizovano 75 posto ovih udaraca.

Najbolju šansu za postizanje gola imaju igrači koji pucaju gore desno, gledano sa strane igrača koji izvodi jedanaesterac.

Skoro isti procenat uspješnosti imaju igrači koji pucaju po sredini gola, 86 posto. Za ovo postoji jednostavan razlog. Golman odlučuje da se baci na jednu ili drugu stranu, a sredina gola ostaje prazna.

Za razliku od pucanja po sredini gola, tek polovičnu šansu imaju igrači koji pucaju, takođe, po sredini gola, ali pod prečku. Polovina ovakvih udaraca ne završi u mreži, nego preko gola. Međutim, najveći broj igrača puca jedanaesterac dolje lijevo, gledano sa strane igrača, iako je tu procentualno najmanja šansu da se postigne pogodak. Taj procenat iznosi svega 70 posto

Izvođači jedanaesteraca najčešće biraju stranu, dolje lijevo

Čak 18,7 posto penala bude pucano u donji lijevi ugao, gledano sa strane izviođača, iako su tu šanse za pogodak najmanje. Iza toga slijedi pucanje dolje desno, 16,6 posto.

Ko poslijednji puca, ima više šanse za uspjeh

Ovo je samo statistički gledano, jer 51 procenata timova, koji kao drugi počinju izvoditi jedanaesterce, imaju je na kraju više uspjeha

Napadači pucaju bolje

Svaki trener nominuje pet igrača, koji će pucati penale, ukoliko do njih dođe. To su najčešće napadači. Kvota njihovog uspjeha je 82 posto, dok je taj procenat kod odbrambenih igrača 75 posto. Međutim i kod napadača opada koncentracija, ukoliko jedanaesterac izvode kao treći, četvrti ili peti

Vjerovati u sebe

Statistika ponekad ide na ruku nekim reprezentacijama. Češka je do sada tri puta bila u prilici da odlučuje utakmicu jedanaestercima, i sva tri puta bila je uspješna. Portugalci su, takođe, od dva puta, oba puta uspjeli. Nijemci su bili u prilici šest puta da odlučuju utakmicu jedanaestercima, a uspješniji su bili pet puta. Francuska, Španija i Švedska su imali polovični uspjeh. Italijani su, od sedam mogućih odluka, samo dva puta uspjeli pobijediti izvođenjem jedanaesteraca, dok su Holanđani i Englezi sasvim na kraju liste, sa samo jednom pobjedom na jedanaesterce, iz pet, odnosno šest pokušaja.

Strah paralizuje

Prema studiji Norveške škole sportskih nauka, 62 posto izvođača uspjeva postići pogodak ukoliko taj pogodak spriječava poraz. Ukoliko posljednji jedanaesterac odlučuje pobjednika, tada čak 92 posto izvođača postiže taj odlučujući pogodak.

Iskustvo pobjeđuje

Kod pucanja penala, vrlo bitno je iskustvo igrača. Stariji igrači pogađaju u čak 82 posto slučajeva, dok je taj procenat kod mlađih igrača 79 posto. Lošiji procenat je kod igrača srednje starosti i kreće se oko 72 posto.

Ne uzdati se u zvijezde

Do sada su kod izvođenja jedanaesteraca vrlo često zakazivale najpopularnije zvijezde, kao nekad Uli Hoeness, David Beckham, ili u poslijednje vrijeme Bastan Schweinsteiger, Arjen Roben itd. Prema Norveškoj studiji, više zakazuju igrači, koji iza sebe već imaju neku osvojenu titulu.

Ne žuriti kod izvođenja penala

U smirenosti igrača leži ključ uspjeha: Igrači koji jedanaesterac izvedu za manje od 1,1 sekunde pogađaju samo u 58,8 posto slučajeva. Oni koji za jedanaesterac koriste duže od 2,3 sekunde, imaju uspjeh od 78,1 posto.

Sporije je bolje

Jedna studija iz Liverpoola kazuje, da brzina kojom lopta ide prema golu ne igra veliku ulogu kod izvođenja jedanaesterca. Najuspješniji su oni, čak 73 posto, kod kojih lopta prema golu leti brzinom manjom od 80 km/h.

Da li će se ova statistika potvrditi, ili promijeniti, vidjećemo u naredne tri sedmice, na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini.

Uz napomenu: utakmica se odlučuje izvođenjem jedanaesteraca, u slučaju neriješenog ishoda i nakon produžetaka, alin tek od četvrtfinala, pa sve do finala.

Priredio: Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22017/fudbalska-groznica-tajne-pucanja-udarca-sa-bijele-tacke


 

Komentariši