Slijede fudbalska uzbuđenja

Domaćin Poljska otvara EURO utakmicom s Grčkom

Utakmicom Poljska – Grčka, koja počinje u 18 sati, počinje EURO 2012. U drugoj utakmici grupe A, od 20.45 sati sastaju Rusija i Češka.

.

Poljska – Grčka ( 18. sati, Nacionalni stadion u Varšavi)

 

Grupa A je, po mnogima, najslabija grupa ovogodišnjeg prvenstva, ali to ne znači da u njoj neće bitu uzbuđenja. Tu se nalaze četiri podjednako kvalitetne ekipe, pa bi zato podrška 60 hiljada domaćih navijača, na novom Nacionalnom stadionu u Poljskoj, mogla napraviti razliku.

„Čitava država ima velika očekivanja. Mi smo toga svjesni i to nam daje dodatnu motivaciju. Ovo su stvari, koje sanja svaki igrač – veliko takmičenje i igranje na fantastičnim stadionima. Zbog toga moramo dati sve od sebe, usrećiti ljude i pokušati doći što dalje“, istakao je kapiten Poljske, Jakub Blaszczykowski.

Poljska trenutno na raspolaganju ima sve igrače, a u odličnoj formi je trio iz Borussie Dortmund, Blaszczykowski, Lukasz Piszczek i njihov najopasniji igrač, Robert Lewandowski.

Grčka, prvaci iz 2004. godine, na turnir je došla bez velikih očekivanja, svjesni da ne mogu sa ovim sastavom napraviti rezultat, kao prije osam godina. Od prve utakmice dosta toga zavisi, a jedina dilema selektora Fernanda Santosa je odbrana, gdje mora izabrati između Avraama Papadopoulosa, Kyriakosa Papadopoulosa i Sokratisa Papastathopoulosa.

.

Rusija – Češka (20. 45 sati Municipal stadion, Wroclaw)

Rusija je možda i najkvalitenija ekipa u ovoj grupi, sa skoro istim igračima, koji su došli do polufinala prije četiri godine.

„Imamo dobar tim. Važno je da i igrači vjeruju u to. Ako stvari krenu u pravom smjeru i pronađemo pravu formu, bit ćemo opasna ekipa za sve protivnike“, riječi su selektora Dicka Advocaata.

Rusija nema problema s povredama, a većina igrača dolaze iz dva, trenutno najbolja kluba u zemlji, Zenita i CSKA Moskve. Klučni igrač je Andrei Arshavin, koji mora pronači formu iz 2008. godine, a najveća prijetnja za protivničke ekipe će biti napadač Zenita, Kerzhakov.

Češka će se najviše osloniti na iskusne igrače, Thomasa Rosickog, Petera Cecha i Milan Barosa, ali će teško ponoviti uspjehe iz Engleske 1996. godine (finale) i Portugala 2004. (polufinale). Oni su u svojoj kvalifikacionoj grupi za EURO, završili iza Španije, ali su u obje utakmice baraža bili bolji od Crne Gore. Nisu briljirali u prijateljskim utakmicama, jer su minimalno savladali Izrael, te izgubili od Mađarske.

Komentariši