Valja nama preko rijeke (3)

Mostarski mostovi – Most Mujage Komadine

Praksa da se ulice ili mostovi nazivaju po živim osobama je vrlo rijetka i u svijetu i kod nas. Grad koji po živoj osobi nazove neki most je zasigurno imao velike koristi od te osobe ili ga je ta osoba proslavila.

Iako su mostarski mostovi znali nositi imena po još uvijek živim vladarima i monarsima poput cara Franje Josipa, kralja Petra Karađorđevića ili maršala Tita, rijetkost je da se osobama od lokalnog značaja posveti takva čast.

Jedan od ovakvih slučajeva je zabilježen u Mostaru pri izgradnji Lučkog mosta ili Mosta Mujage Komadine.

Nakon što je 1909. izabran za gradonačelnika Mostara, Mujaga Komadina je pokrenuo čitav niz infrastrukturnih projekata. Neki od njih su bili «na ledu» već godinama. Povezanost mostarskih obala i nakon izgradnje Mosta Franje Josipa nije zadovoljavala potrebe ubrzanog rasta grada, pa je već na prijelazu stoljeća mostarsko gradsko vijeće podignulo kredit od milijun kruna za izgradnju mosta između Luke i Donje Mahale, te još neke jeftinije projekte. Od tih sredstava je djelomično proširen vodovod i izgrađeni dijelovi kanalizacijskog sustava, ali most nije sagrađen.

Dolaskom Mujage Komadine na čelo Mostara ponovno se aktualizira problematika povezivanja mostarskih obala. Gradonačelnik je zadužio Miloša Komadinu za izradu idejnog projekta mosta, a kasnije su urađena i još tri prijedloga za novi most.

Mostarsko gradsko vijeće je usvojilo prijedlog Miloša Komadine o izgradnji armirano-betonskog mosta kojeg je projektirao i izgradio projektant E.A.F. Huber. Troškove je snosila Austrougarska monarhija, a radovi su započeli u ljeto 1912.

Most dužine 72 metra je otvoren krajem lipnja 1913. godine, a gradsko vijeće je donijelo odluku da se most nazove po još uvijek živom i aktivnom gradonačelniku Mujagi Komadini.

Most Mujage Komadine je bio prvi armirano-betonski most u BiH, a Komadini se pripisuju zasluge i zbog njegovih dobrih odnosa sa austrougarskim monarhom Franjom Josipom.

Most je srušen 24. svibnja 1992., a obnovljen 2005.

Danas se na lijevoj obali Neretve u neposrednoj blizini mosta nalazi spomenik Emini iz pjesme Alekse Šantića, dok se nešto sjevernije nalazi i park imenovan po samom pjesniku.

 (bljesak)

Komentariši