Lukas Podolski u „Klubu 100“

Jubileji

Lukas Podolski u „Klubu 100“

Na današnjoj utakmici Evropskog oprvenstva u fudbalu protiv Danske, Lukas Podolski će odigrati njegovu stotu utakmicu za reprezentaciju Njemačke. Ovaj jubilej je tim vrijedniji kad se zna da je Lukas prije nekoliko dana napunio tek 27 godina.

Prvu utakmicu za reprezentaciju Njemačke, Lukas Podloski je odigrao prije osam godina. Bilo je to 4. juna 2004. godine, u utakmici protiv Mađarske, koja je završena pobjedom Mađara sa 2:0.

Rudi Völler, tadašnji selektor u sastav reprezentacije uvrstio je Podolskog, tada devetnaestogodišnjaka, i godinu dana starijeg Bastiana Schweinstegera. Bio je to početak jedne nove ere Njemačke fudbalske reprezentacije i kulutrni šok, kako to bilježi njemačka štampa, jer se Njemačka reprezentacija do tada uglavnom oslanjala na starije i iskusnije igrače.

 Nakon Völlera, reprezentaciju su vodili Jürgen Klinsmann i Joachim Löw. Kod svih ovih selektora, Lukas je bio u prvom sastavu reprezentacije. U ovom periodu reprezentacija Njemačke nije se ni jednom popela na tron nekog velikog takmičenja. Bili su dva puta treći na Svjetskim prvenstvima i jednom drugi na Evropskom prvenstvu. Na aktuelnom Evropskom prvenstvu, Njemačka reprezentacija pokazuje svoju punu zrelost i važi za jednog od glavnih favorita.

Na današnjoj utakmici protiv Danske, Lukas Podolski zabilježiće svoj stoti nastup za reprezentaciju. U dosadašnjih 99 nastupa za reprezentaciju postigao je 43 gola.Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

 http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22229/jubileji-lukas-podolski-u-bdquoklubu-100ldquo

 

Komentariši