Meho Kodro – Ljubav prema Veležu ništa ne može zamijeniti

Meho Kodro

Ljubav prema Veležu ništa ne može zamijeniti

Meho Kodro u svojoj bogatoj karijeri imao je čast da nosi dres Real Sosijedada i velike Barce, a igrao je i za Tenerife, Deportivo Alavez te Makabi Tel Aviv, u kome je i okončao profesionalnu karijeru, ali, kako kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“, ljubav prema Veležu ništa ne može zamijeniti, niti je išta može otrgnuti iz srca.

„Svaki klub obilježio me je na neki način. Igrati za Real bilo je nezaboravno, za Barcelonu neponovljivo, za Tenerife me veže vrlo lijepo iskustvo i da ne nabrajam, jer sve ekipe kroz koje sam prošao, mnogo su mi pomogle da budem to što jesam. Ali, kad pričam o Veležu, to, čini mi se, nekako drugačije izgovaram. To se, jednostavno, kaže iz srca, jer su to moji počeci, prve ljubavi i to je nešto što ostavlja trag“, iskren je Kodro, koji je prije nekoliko dana iz San Sebastijana, gdje živi i radi, stigao u Blagaj, gdje su njegovi roditelji nakon rata napravili kuću.

Kodro je proveo djetinjstvo na Buni, gdje je Velež dolazio u karantin. Tu se i počeo susretati s igračima „Rođenih“, Duškom, Marom, Kuljom, a do tada je igrao lopte u mahali, na ulici.

„To su bili moji prvi dodiri s Veležom. A tada smo svi, treba li to reći, navijali za Velež i tu se, zapravo, rodila moja ljubav prema Veležu i fudbalu. Tako da sam 1981., kada sam otišao na prvi trening u Veležove pionire, imao 14 godina. Kada su mi rekli da sam im zanimljiv i da donesem rodni list i dvije slike, to je meni bio tako golem događaj da, jednostavno, ne znam s čime bih vam to uporedio. Možda kao kada sam kasnije potpisivao ugovor s Barcelonom. U pionirima sam bio godinu, tri u omladincima, a 1985. sam počeo igrati za prvi tim i tu sam bio sve do 1991. godine“, govori Kodro.

Priznaje nam da je, kako godine odmiču, više više nostalgičan prema rodnom kraju. Zna veoma dobro kakva je situacija u BiH i da dosta stvari treba popraviti, ali…

„Nešto me vuče ovdje poput magnetnog polja sve više i više. I kada dođem, veoma mi je lijepo, tako da ozbiljno razmišljam o povratku. S druge strane, imam troje djece, kojima, ipak, valja osigurati egzistenciju pa se, onda, upitam je li pametno da se vratimo“, rekao je Kodro za „Dnevni avaz“.
 

 NovaSloboda.ba

Komentariši