Zozulica – novi navijački rekvizit

Zvuci sa EP u fudbalu

Zozulica – novi navijački rekvizit

I tokom ovog prvenstva Evrope u fudbalu, pojavio se jedan navijački rekvizit, koji poput čuvene, i u Evropi već zabranjene, vuvuzele, para uši navijačima i televizijskim gledaoicima. Radi se o pištaljki ili zviždaljki iz Ukrajine, sa pomalo egzotičnim imenom „zozulica“.

Mnogim gledaocima u ušima još bruji zvuk hiljada vuvuzela sa Svjetskog prvenstva u fudbalu 2010. u Južnoj Africi.

Aktuelno prvenstvo Evrope u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini ima jednog dostojnog nasljednika. To je ukrajinski duhački instrument zozulica. I po izgledu i po tonovima koje ispušta, zozulica nije ni blizu vuvuzele, ali imaju jednu vrlo blisku karakteristiku.

Vuvuzela je pravila buku od 130 decibela, a zvužduk koji izlazi iz zozulice samo je nekoliko decibela slabiji, 127 decibela. A to je jednako prejako, da ogluši gledaoca, pa čak i da izazove trajnije oštećenje sluha.

Zozulica je narodni Ukrajinski instrument, po izgledu najsličniji jednoj ptici. Ima ih raznih veličina. Od velikih, kojima se mogu izvoditi najrazlilitije melodije, pa do onih najsitnijih, koji se vješaju oko vrata, kao jedna obična pištaljka, a te su baš najpogodnije za fudbalske navijače i za ponijeti na stadion. Tradicionalnu zozulicu, koja se u Ukrajini pravi od gline, u trgovinama je zamijenila plastična verzija. Može se nabaviti u četiri različite veličine, od kojih je sva tako malena da stanu u džep ili da se mogu objesiti oko vrata. Cijena iznosi oko 12 eura.

Ostaje pitanje do kraja EP, da li ova pticolika zviždaljka uspijeva unijeti životnu radost navijačima na stadionima. A najvjerojatnije je, da navijači sa stadiona izlaze sa zujanjem u ušima, pa čak i sa tinitusom.

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22226/zvuci-sa-ep-u-fudbalu-zozulica-ndash-novi-navijacki-rekvizit


 

Komentariši