Mostar kakvog više nema

Stephanie Allee

Što je zajedničko vojvodi Živojinu Mišiću, Vladimiru Iljiču Lenjinu i Nikoli Šubiću Zrinskom? Ne baš mnogo toga, osim činjenice da je jedna od mostarskih ulica nosila i nosi naziv po njima. I dok Mišić ima značajno mjesto u srpskoj, Lenjin u ruskoj, a Zrinski u hrvatskoj povijesti, Stéphanie Clotilde Louise Herminie Marie Charlotte, po kojoj je ova ulica originalno nazvana, ne spada među najznačajnije i najutjecajnije osobe iz povijesti bilo koje zemlje.

 

Put koji je spajao središte Mostara sa zapadnim izlazima iz grada je pretvoren u šetalište 1889. godine u čast posjete princa Rudolfa i njegove supruge Stephanie po kojoj je i nazvano. Kao kćerka belgijskog kralja Leopolda II. i kraljice Marije, Stephanie je bila rodbinski povezana s većinom europskih kraljevskih obitelji.

 

Brakovi između pripadnika tih obitelji nisu bili zasnovani na ljubavi ili privlačnosti, već uglavnom na interesima, pa je tako i nesretna Stephanie ušla u dogovoreni brak sa Rudolfom, sinom austrijskog cara Franje Josipa. Ovi monarhistički kolopleti su doveli do toga da je njen ujak, meksički car Maksimilijan I., bio brat njenog svekra.

 

Dogovoreni brak između ovo dvoje mladih aristokrata nije donio ništa dobro, pa je Rudolf svoj život naprasno završio zajedno sa svojom ljubavnicom Marijom Večerom u vikendici u Mayerlingu kod Beča. Iako službena verzija događaja govori kako je Rudolf ubio i ljubavnicu i sebe, njihova smrt ni dan danas nije u potpunosti razjašnjena.

 

Ovaj događaj je izazvao pravi skandal među visokim europskim krugovima s kraja 19. stoljeća. Dubrovnikom i dalje kruže legende o Lokrumskom prokletstvu koje je pratilo upravitelje ovog otoka nakon što su s njega protjerani benediktinci. Među najpoznatijim nesretnicima koje je ovo prokletstvo pogodilo spadaju upravo Rudolf i njegova ljubavnica, spomenuti Maksimilijan koji je strijeljan u Meksiku i nadvojvoda Ferdinand ubijen u Sarajevskom atentatu.

 

Udovica Stephanie se kasnije udala za nekog nižeg mađarskog grofa s kojim je živjela u dvorcu u Slovačkoj dok ih Crvena armija nije protjerala 1945., a ona iste godine i umire. Ironija sudbine govori i kako je njena kćerka Elizabeta u Austriji bila poznata kao crvena vojvotkinja jer je, iako iz kraljevske obitelji, bila gorljivi socijalist i pripadnica austrijske socijaldemokratske stranke.

 

Mladi bračni par Rudolf i Stephanie su dva puta posjetili Mostar, i to 1886. i 1888. Nakon druge posjete, mostarske vlasti su odlučile šetalište između današnje Gimnazije i Biskupije nazvati po Stephanie, a trg na Mejdanu po Rudolfu.

 

Uzduž cijelog šetališta su posađeni platani, a nešto kasnije je na sredini šetališta uređen i kružni tok Rondelle iz kojeg je nastao današnji Rondo.

 

Osim šetališta u Mostaru, ime su po princezi Stephanie dobili još i jedno etiopijsko jezero, endemska ptica s Papua Nove Gvineje (Astrapija princeze Stephanie) i asteroid 220 Stephanie.

bljesak.info

(Nekadašnje šetalište, popularno mostarsko korzo, do nedavno je bilo obična kaljuža. Ovih dana se neko od nadležnih konačno sjetio, da barem donekle uljudi dio ovog šetališta, od gimnazije do Rondoa. Radovi su u toku)

Komentariši