Trend sport

BMX na Olimpijadi

Na Olimpijskim igrama u Londonu u augustu 2012. održaće se takmičenja u sportu, koji nosi ime BMX. Ono što je zadnjih godina izgledalo samo kao luda zabava, već od prošle Olimpijade u Pekingu, ustalilo se kao olimpijski sport.

BMX je disciplina u biciklističkom sportu, koja se vozi jednim specijalno pripremljenim biciklom, na posebno pripremljenim stazama. Točkovi imaju prečnik od 20 cola.

Ovaj sport je nasljednik nekadašnje dvije discipline, koje su se vozile BMX biciklima: trke i slobodnog stila. Staza za BMX je duga 300 do 400 metara, neravna je čitavom dužinom, a mora sadržavati najmanje tri krivine i prepreke, kao što su brežuljci i platoi za skokove. Start pozicija nalazi se na rampi visokoj osam metara. Sa startne linije istovremeno polazi osam trkača. U prve dvije sekunde, dostiže se brzina i do 60 km/h. Tokom čitave trke, biciklisti moraju snažno okretati pedale. Od samog starta, vrlo je važno zauzeti što povojniju poziciju na stazi. Ko to ne uspije na startu, još ima šansu da u trci pretekne nekog.

Tokom utrke dozvoljen je kontakt sa protivnicima, naročito laktovima i ramenima. Nije rijetko da biciklista na nekoj strmini ili kod skoka dobije jedan „bodycheck” . Desi se da biciklista nezgodno padne, pa su lomovi i povrede mogući.

Trke za muškarce i za žene voze se odvojeno.

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

Komentariši