Bulevar čokoladne revolucije

Čokoladnom revolucijom

Mostarska raja „pobijedila“ huligane i nacionaliste


Građani Mostara, masovnim dolaskom na Španski trg, koji bi se, kako reče jedan od učesnika, od sada trebao zvati Bulevar čokoladne revolucije, dokazali su da Mostar nije izgubljen grad, da se u njemu, kao i prije nego što se „upalilo svjetlo demokratije“ (ko ga upali…?) može živjeti zajedno, komšijski, drugarski, prijateljski. Okupili se ljudi iz cijelog grada, svi noseći u rukama čokoladu, koju su, uglavnom, davali onima koje ne poznaju i koje su prvi put vidjeli.

I niko nikoga, sačuvaj Bože, nije pitao kako mu je ime, koje je nacije. Sve je večeras odisalo onom toliko lijepom mostarskom bojom, onim mostarskim šmekom. Bilo je predivno vidjeti rascjetalu mostarsku mladost, kojoj vlastodršci, oličeni u aktuelnoj vlasti, ne dozvoljavaju da rascvjeta, da se razmaše, da zamiriše.

Svojim dolaskom, kako reče Ivan Rozić, jedan od inicijatora ovog okupljanja, željelo se dokazati da je vrijeme, konačno, da Mostar prestane biti „grad slučaj“ i da opet bude ono što je vazda i bio – Grad svih njegovih stanovnika. Koji ga vole kao zjenicu svoga oka, kao svoje najrođenije. A tako se vazda i živjelo u ovom gradu na zelenookoj Neretvi, dok, prije dvadesetak godina, na vlast ne dođoše „demokrate“.

Njima je smetala i još uvijek smeta mostarska svjetlost, bjelina, smetaju im sve ovdašnje svetinje, smeta im što raja ne želi da se dijeli po nacionalnim torovima, kako bi to htjele velmože.

Mostarska raja, masovnim dolaskom, večeras je pobijedila, kroz čokoladu, prijateljski stisak ruke, osmijeh i druženje huligane i nacionaliste, pokazujući im da smisao života nisu mržnja i rušilački pohodi.

Ljubav prema Mostaru večeras je pobijedila svom svojom snagom.

I, zato, Ivanu Rozići i raji oko njega, iskrene čestitke za nezaboravno druženje . To mogu samo istinska mostarska djeca, u čijim porodicama je mržnja potpuno nepoznata riječ.
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22372/cokoladnom-revolucijom-foto-mostarska-raja-bdquopobijedilaldquo-huligane-i-nacionaliste


 

Komentariši