Novi trend – “Tattoo”

Fudbaleri puni tetovaža

Trend tetoviranja zasigurno nije nov, ali je na aktuelnom EP u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini posebno upao u oči.

  Kad fudbaleri nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, po običaju skinu dresove, izgledaju nam kao nekadašnji mornari, putnici oko svijeta, sa jedrenjaka iz starih filmova. Tetovaža na svakom dijelu tijela. Likovi, zmajevi, igraće karte, pokali, vjenčani prstenovi, imena djece, nacionalne zastave, ženske figure.

Ovog prvenstva, po tetovaži, posebno u oči upadaju Portugalac Raul Meireles, Danac Daniel Agger, Holanđanin Nigel de Jong i naš Šveđanin Zlatan Ibrahimović. Talijan Daniele de Rossi je tetovažom iskazao svoj lični smisao za humor, stavljajući na list noge znak upozorenja sa fudbalerom u klizećem startu. Lukas Podolski na nadlaktici pokazuje ljubav prema rodnom gradu Kölnu, natpisom „Cologne“.

Problematikom tetovaže kod sportista već duže vrijeme bave se psiholozi. Oni su utvrdili da su mnogi fudbaleri istetovirani, ali ne mnogo više nego sportisti u drugim granama sporta, ili pak obični građani. Međutim, ima i primjera fudbalera, koji uopšte nisu istetovirani, niti imaju namjeru to učiniti.

Tetovaža je, prije svega, jedan fenomen današnjice. Naučnici koji se bave ovom problematikom tvrde da čak jedna četvrtina mladih ispod 25 godina ima neki „tattoo“.

Fudbaleri su, naravno, više izloženi pogledu javnosti, pa su na neki način i predvodnici ovog trenda. Biti i ostati vrhunski sportista, ponekad znači imati izražen ego i potrebu da ti se drugi divi. A potreba za divljenjem, kroz tetovažu se dodatno, još više izražava.

Jednu vrlo simpatičnu izreku dao je istetovirati Englez Wayne Rooney: „Just Enough Education To Perform“ – „upravo dovoljno obuke za izvođenje“.

Koliko će se trend tetoviranja još održati?

Motivi koje fudbaleri pokazuju tetoviranjem postaju sve više upadniji i izraženiji, sve više su lični. Trend će sigurno trajati još neko vrijeme, a kad prođe, to će tada biti sreća za one koji budu imali nedodirnutu čistu kožu, i kada to postane nov i trend, riječi su psihologa.

A mi, obični gledaoci i pratioci dešavanja u i oko fudbala, s nestrpljenjem očekujemo šta će nas to iznenaditi na nekom sljedećem velikom takmičenju?

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22352/novi-trend-foto-fudbaleri-puni-tetovaza

 


Komentariši