Besplatne novine Bild za 41 milion domaćinstava

Za Guinessa

Besplatne novine Bild za 41 milion domaćinstava

Njemačka dnevna novina Bild juče je proslavila 60 godina postojanja. Tom prilikom, redakcija je došla na jedinstveni ideju u svijetu. Odštampali su specijalno izdanje novina u 41 milion primjeraka i besplatno ih dostavili u poštansko sanduče svakog domaćinastva u Njemačkoj. Rekord za Guienessa.

Za 60. rođendan najvećih dnevnih novina u Evropi, Bild je juče besplatno podijelio 41 milion primjeraka posebnog izdanja novina. Na taj način, Bild je proslavio ne samo vrlo vrijedan jubilej, nego i svjetski rekord: raspodjele besplatnog primjerka jedne novine, i po tome se upisao u Guinessovu knjigu rekorda. Za ovu akciju bilo je vanredno angažovano oko 50.000 poštara, koji su tokom podjele novina napravili put dugačak oko 1,8 miliona kilometara.

Samo specijalno izdanje je časopis superlativa. Za štampanje ovolikog broja novina trebalo je nadvladati i tehničke i logstičke izazove. Za ovo izdanje, veliko interesovanje su pokazale brojne firme, koje su se u ovom izdanju oglasile svojom reklamom. Pored Bilda, i Njemačka pošta (Deutsche Post) je ovom akcijom napravila najveću akciju pojedinačnih isporuka u jednom danu.

Bild će ovom akcijom, naravno, pridobiti nove čitaoce. Sama akcija je i u Njemačkoj imala protivnike, koji su pozvali domaćinstva na bojkot, ali akciji besplatne dodjele se suprostavilo samo oko 0,6 posto domaćinstava.

 

Za naše čitaoce nekoliko interesantnih detalja o ovoj novini.

Novine Bild se štampaju u 13 regionalnih štamparija, u tiražu od 3,5 miliona primjeraka dnevno. Računa se da ih dnevno čita oko 12 milona čitalaca. Bild se može kupiti na 117.443 prodajna mjesta širom Njemačke. U Bildu je zaposleno 883 urednika i reportera i više od 200 fotografa. Ima 20 lokalnih redakcija, koje izdaju 26 lokalnih izdanja. Dnevno kroz redakciju prođe oko 40.000 fotografija. Od 2006. godine, postoji rubrika čitaoci reporteri, i od tada je u redakciju stiglo oko 900.000 njihovih fotografija, od kojih je objavljeno oko 17.500, i za to im isplaćeno oko 2,7 miliona eura honorara. Dnevno u redakciju stigne oko 3.000 tekstova. U štampanju, transportu i prodaji, dnevno je angažovano oko 250.000 ljudi.

U augustu 2011. godine, Bild se pojavio u XXL formatu (77,7 X 52,8 cm), duplo većem nego normalno, i po tome se, takođe, upisao kod Guinessa.

Naravno, treba napomenuti da Bild, i pored velikog dnevnog tiraža, i velikog broja čitalaca, ima i protivnika, onih koji ga ne vole i onih koji mu ne vjeruju.

U svakom slučaju, jubilej vrijedan pažnje.

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba
 

Komentariši