Od poniženja do heroja Italije

Mario Balotelli

Od poniženja do heroja Italije

.

.

 

Prvo ponižavan, pa preziran, sada je odjednom postao heroj svih Italijana. Mario Balotelli je odrastao kao siroče u jednoj italijanskoj familiji. Iz ove familije je otišao, kad je krenuo ka osvajanju fudbalskog svijeta. Čitav život trpio je rasističke napade, pa čak i za vrijeme ovog EP. Sada je sa dva gola protiv Njemačke, postao ponos Italije.

 

Dva postignuta gola mogu itekako promijeniti čitav fudbalski život. Mario Balotelli je nakon polufinalne utakmice u Varšavi izjavio da je to bila najljepša veče njegovog života.

Protekli sati su u svakom slučaju Balotellija, od zločestog dječaka Squadra Azzurra, pretvorili u heroja nacije. Dva gola favorizovanoj Njemačkoj i ulazak u finale Evropskog prvenstva, tu veče su mu pretvorili u jednu najljepše ispričanu bajku. Ovim golovima, on je ispisao posljednje riječi te bajke, čiji je početak, prije dvadeset i dvije godine, bio vrlo tužan.

Rođen je 1990. godine u Palermu na Siciliji, kao dijete siromašnih afričkih roditelja iz Gane, useljenika u Italiju. Kratko nakon njegovog rođenja, roditelji se sele u sjevernu Italiju. Zbog neimaštine, predali su ga u jednu bolnicu, kako bi uopšte ostao živ. Tu je ostao do njegove druge godine, a onda je predat jednoj italijanskoj porodici na njegu i odgajanje. Njegovi novi roditelji imali su troje svoje djece. Mario od te porodice nije bio usvojen, jer su se njegovi pravi roditelji protivili usvajanju. Zbog toga je on, tek kad je postao punoljetan, uzeo italijansko državljanstvo, i prezime roditelja koji su ga odgajali, Balotelli. Kad je postao slavan, njegovi pravi roditelji pokušali su uspostaviti kontakt s njim, ali ih je on odbio, nazivajući ih da su „lovci na slavu“.

Mario je vrlo rano krenuo u svijet fudbala, i uzdigao se iznad svih predrasuda i ponižavanja. Već sa 16 godina, igrao je u Interu iz Milana, u talijanskoj Serie A. Karijeru je nastavio u Manchester Cityju. Sa oba ova tima osvojio je šampionske titule, a sa Interom je 2010. godine postao i pobjednik Lige šampiona . Njegov lični trijumf Mario slavi tek sada. Pobjedom nad rasizmom i nad opakim ljudima iz vlastite zemlje.

Prva osoba sa kojom je podijelio svoju radost, bila je žena koja ga je podigla na noge i koju on zove majka. I stvarno, nakon zadnjeg sudijskogg zvižduka, ovaj 1,90 metara visoki mladić, krenuo je prema tribinama i tamo zagrlio jednu stariju ženu, niskog rasta, a ona je njemu nježno milovala plavo obojeni pramen kose. U tom trenutku, pred očima miliona gledalaca na malim ekranima, ovaj ekscentrik je još više postaoItalijan.

„Večerašnje golove posvećujem svojoj majci“, izjavio je Balotelli za Rai Sport1. „U nedjelju, u finalu, na stadionu će biti i moj otac. Protiv Španije nemam nikavog straha. Potpuno mi je svejedno koliko ću biti dobar na toj utakmici, u finalu želim samo pobjedu“, dodao je.

„On je stvarno naš prvi popularni crnac“, piše Corriere della Sera.

Sada ga mediji slave kao simbol multikulturelne Italije. Na putu ka ostvarenju njegovih snova, često ponižavan i omalovažavan, sada je ponos države. Njegovi roditelji su uvijek tvrdili, da je Mario još kao dijete morao trpjeti rasističke napade. Sa svakim korakom naprijed u njegovoj karijeri, ponižavanja su bivala sve jača i sve žešća. Na italijanskim stadionima morao je slušati urlikanje majmuna, a sada, i na ovom EP, na teren su u njegovom pravcu bacane banane. Poziv u nacionalnu selekciju, tialijanski neofašisti, a posebno neofašistička Sjeverna liga (Lega Nord) shvatila je kao svojevrsnu provokaciju. Kad je Balotelli nakon posjete nacističkom logoru Aušvic, zajedno sa suigračima iz reprezentacije, pričao da su tamo bili ubijeni i jevrejski rođaci njegove majke, jedna ekstremna desničarska grupa obasula ga je teškim uvredama.

Sada je rasistima začepio usta.

Govoriti o Mariu Balotelliju, nemoguće je, a ne spomenuti njegove skandale i nedisciplinu. Posjete noćnim klubovima, provode sa prostitutkama, provalu u ženski zatvor, kontakte sa mafijom, bacanje dart strelicea na mlade igrače.

Na terenu je kao igrač nepredvidiv i arogantan, pravi poteze, ne obazirući se kakve će biti posljedice po ekipu. Zbog toga je non stop na ratnoj nozi sa aktuelnim trenerom Manchester Cityja. Njegova dalja sudbina u ovom klubu i dalje je neizvjesna.

Iako su mu tek 22 godine, nakupilo se toliko mnogo, da bi se mogao napisati čitav roman. Međutim, sve to ostavićemo po strani ovom prilikom. Sa nestrpljenjem, očekujemo nedjelju, i njegov nastup u finalu.

Ovo su njegovi fudbalski zvjezdani trenuci.

Smail Špago
 

NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/22532/mario-balotelli-foto-od-ponizenja-do-heroja-italije


 

Komentariši