Svu noć padale su Mostarske kiše

Hotel Bristol sinoć je zasjao u blještavilu i ljepoti. A kako i ne bi. Okupili se, poslije toliko godina, članovi nadaleko čuvenog ansambla Mostarske kiše, koji su svuda, gdje su gostovali, pronosili ime Mostara. Bili su najboljiu ambasadori grada sunca i behara, Šantića i Emine, Neretve i Veleža. Njihove pjesme izranjale su suze, srce je lupalo jače nego obično. Njihove pjesme pjevao je Mostar.

Mostarske kiše, one svima nama toliko drage, nastale su 1974. godine. Počeli su kao grupa, koju su činili Aida Kazazić, Salih Salaković, Omer Kremo i Nebojša Nogvulić, kasnije im se pridružio i hor Osnovne škole „Braća Ribar“.

I, dobiše ime „Mostarske kiše“. I poteče pjesme. O ljubavi, Mostaru, domovini, mladosti, snovima. Pozivi su stizali sa svih strana, gostovali su širom Jugoslavije i svijeta. A najsretniji su bili kad su pjevali drugu Titu. I, na Partizanskom spomeniku, simbolu mostarskog otpora protiv fašizma, ljubavi Mostaraca prema svojim najrođenijim, čije su kosti počivale na spomeniku.

Došao je rat, Mostarske kiše rasule su se po vaskolikom svijetu. Ipak, prijateljstvo je ostalo, zapravo, nikad se i nije prekidalo. I tako, rodila se ideja da se u njihovom Mostaru opet nađu skupa.

Mostarske kiše okupio je Mostarac po vokaciji Sergej Šole Šotrić, rođen u sokaku Braće Ševa, preko puta stare Četvrte osnovne škole. Došlo u Bristol više od 150 članova ansambla i njihovih porodica. Male princeze sada su majke, klinci očevi. A u svima njima još uvijek, možda i jače, u venama teče ljubav prema Mostaru, ždrebici Neretvi, goropadnom Veležu, mirisu behara…

I, pjevale su se i sinoć, k'o nekad, svima nama toliko drage i sjetne pjesme. Padale su nad Bristolom neke modre Mostarske kiše. I svima je bilo žao što je lijepom druženju došao kraj.

Ali, samo do sljedećeg ljeta. Jer, poslije Prvog, dolazi Drugi dan Mostarski kiša, pa onda…

Za mostaronostalgičare i sve one koji su rasli i odrastali sa Mostarskim kišama, za podsjećanje neke od pjesama, koje je napisao osnivač Mišo Marić, koji sada tihunja u kišovitom Exeteru u Engleskoj.

Fazlija Hebibović

 http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/23091/iznad-bristola-foto-svu-noc-padale-su-mostarske-kise

 

Komentariši