Šta se jede na OI
„Fish'n'Chips“ se servira u starim novinama
Ovo jelo sastoji se od poprženog pohovanog ribljeg filea i debelo isječenih, poprženih krompira. Neoficijelno, to je nacionalno jelo na Ostrvu, a sastavni je dio engleske i škotske kuhinje, i britanske kulinarske kulture.
„Fish’n'chips“ je brza hrana. Na ostrvu važi kao „take-away“ hrana, koja se jede usput. Rijetko se priprema kod kuće. Za pripremu se koristi svježa bijela riba, očišćena od košćica, pohuje se brašnom, praškom za pecivo, uz dodatak engleskog tamnog piva, kako bi dobila zlatno smeđu boju. Krompir se nakon pržanja soli, a dodaje mu se i nekoliko kapi sirćeta. Servira se uz dodatak tartar sosa. Porcija sadrži dobrih hiljadu kalorija.
U 2010. godini prodato je 300 miliona porcija, u 11.500 restarana specijalizovanih za brzu hranu.
„Fish'n'chips“ danas se nalazi na jelovniku mnogih restorana, ali u malo modernijoj varijanti. Može se poručiti i u tradicionalnim engleskim pubovima.
Originalni „fish'n'chips“ prodaje se i servira na bijelom papiru, umotan u stare novine. Jede se samo prstima. Tradicija umotavanja „fish'n'chipsa“ u novine, stara je preko stotinu godina, a tada su se u tu svrhu koristile „jučerašnje“ novine.
Smail Špago
NovaSloboda.ba
I kada na to dodaš pivo ili dva Bude ekstra kalorično, ali ništa manje ukusno
kad se sjetim samo, kako su se davili ćevapima na Čaršiji, 1984. za vrijeme Igara u sarajevu….
I danas kad dođu u BiH prvo u čevabdžinice idu :))