„Bezuslovna predaja“

Tragom jedne fotografije

„Bezuslovna predaja“

Skulptura pod nazivom „Bezuvjetna predaja“ (Unconditional Surrender) postavljena u San Diegu (SAD) je jedna iz serije sličnih skulptura, koje je napravio američki umjetnik Seward Johnson. Napravljena je prem čuvenom fotosu, koji je američki fotograf Alfred Eisenstaedt načinio 14. augusta 1945. godine, na Times Squeru u New Yorku, na dan kapitulacije Japana u drugom svjetskom ratu.

Djevojka na slici, koju ljubi razdragani mornar, je Edith Shain, bolničarka u drugom svjetskom ratu. Identitet mornara do danas još nije sa sigurnošću utvrđen. Dok je još bila živa, Edith Shain je govorila kako joj se javilo najmanje dvadeset tadašnjih mornara, a svaki od njih je tvrdio da je on upravo taj. Ova fotografija obišla je čitav svijet i postala simbol radosti ljudi, povodom završetka Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju skulpture na Times Squeru pojavila se Edith lično, i za brojnu publiku ponovo odigrala strasni poljubac sa Carlom Muscarellom, jednim od onih dvadesetorice mornara, koji je ustvrdio da je on taj . „Sve se dešavalo tako brzo“ izjavljivala je Edith „Stajala sam sa kolegicama upravo ovdje na Times Squeru, gdje se proslavljao završetak rata. Naišao jedan nepoznati mornar, uhvatio me i strasno poljubio. Da li je Carl bio upravo taj, ne mogu sa sigurnošću reći. Tada se sve odigralo tako brzo”. Edith Shain je doživjela duboku starost. Umrla prije dvije godine, u 91. godini života.

Jedna skulptura “Bezuslovne predaje” sada krasi šetalište na obali u San Diegu, u Americi. Postala je cilj mnogih putovanja.  Mladi i stari dolaze i vrlo rado, ispod same skulpture, glume taj strasni poljubac od prije 67 godina.  Osim u San Diegu, slične skulpture postavljene su u Sarasoti, Hamiltonu i Pearl Harboru na Hawaiima.

Komentariši