Stjepan gradu u pohode

Stari grad Blagaj (Bona, Stjepan-grad) je sagrađen na najistaknutijem mjestu visokog i teško pristupačnog kraškog brda, na 310 m nadmorske visine i iznad vrela rijeke Bune od kojeg je udaljen 266 m. (Novi val)

Stjepan Grad (kroatisch: tvrđava Stjepan grad) ist der auf Herzog Stjepan Vukčić Kosača zurück gehende Name einer Festung oberhalb der herzegowinischen Stadt Blagaj (in der Nähe von Mostar). Von der mittelalterlichen Festungsanlage sind heute nur noch Ruinen erhalten. (Wikipedia)

Na padinama Blagajskog brda nalaze se ostaci naselja iz prahistorijskog i rimskog perioda. Tako su na sjeveroistočnom vrhu ostaci rimskog ili kasnoantičkog utvrđenja-osmatračnice Mala gradina, na jugoistočnom vrhu se raspoznaju konture prahistorijske gradine, a na jugozapadnom vrhu su ostaci današnjeg srednjevjekovnog Stjepan-grada.

U 10. stoljeću Blagaj je imao veliku ulogu u razvoju Huma ili Zahumlja. Na njegov razvoj i značaj umnogome je utjecala blizina važne saobraćajnice koja je dolinom Neretve povezivala Jadransko more sa bosanskim zaleđem. U Blagaju je rezidirao humski knez Miroslav. Bosanski vladari u Blagaju još od vremena kralja Tvrtka izdaju povelje, a u maju 1404. godine Blagaj postaje jedno od sjedišta vojvode Sandalja Hranića, a zatim i hercega Stjepana Vukčića Kosače, po kojem je grad u narodu dobio ime Stjepan-grad. (fotkanje.blogspot.de)

Lagano pješke, od gornjih kuća u naselju Blagaj do Stjepan grada ne treba više od pola sata ili koji minut duže. Pogled sa zidina je veličanstven, na sve četiri strane svijeta.

Komentariši