Najduži autobus na svijetu

Dug 30,7 metara

Najduži autobus na svijetu

U Dresdenu (Njemačka) predstavljen je najduži autobus na svijetu. Dug je 30,7 metara, ima dva zgloba, a može primiti 256 putnika.

Ovo «čudovište» od autobusa nosi naziv „Autotram extra grand“ i trebalo bi u bliskoj budućnosti naći primjenu u gradskom prevozu mnogih evropskih i svjetskih gradova.

„Autotram“ raspolaže sa četiri osovine. Zahvaljujući jednoj novoj vrsti višeosovinskog upravljanja, koja je, specijalno za autobuse, razvijena u Frauenhofer institutu sa saobraćaj i infrastrukturu (IVI), ovim četvroroosovincem vozi se isto kao i normalnim autobusom od 12 metara. Usprkos dužini od preko 30 metara, ovaj div ima radijus okretanja od samo 12,5 metara. Baterije za električni pogon omogućavaju kretanje autobusa na udaljenostima od osam do deset kilometara, a dopunjavaju se za vrijeme vožnje.

Već u jesen ove godine, jedan ovakav autobus će biti pušten u probni linijski saobraćaj ulicama Dresdena.

Kompjuterska animacija pokazuje da se ovakav autobus sastoji od tri dijela, a objedinjuje prednosti tramvaja po kapacitatu i autobusa po fleksibilnosti.

Narednih dana, autobus će biti predstavljen i u Pekingu, a interes su pokazali mnogi gradovi u Kini, Rusiji i nekim arapskim zemljama.

Autobus je napravljen u radionicama firme „Göppel“ u Thüringenu, Njemačka.

Ovim projektom daje se doprinos boljem očuvanje čovjekove okoline.

(izvor: bild.de)

Smail Špago
 

 NovaSloboda.ba

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/23575/dug-307-metara-najduzi-autobus-na-svijetu


 

Komentariši