Uzludobar

Uzludobar ili čuvarkuća, fotografija napravljena na zidu jedne Mostarske avlije. Od davnina služi kao narodni lijek protiv upale uha, a o nekim izvorima čuva kuću od grome, vještica i raznih bolesti.

Opis biljke: čuvarkuca je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvijetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. U lažnom šticu poredani su cvijetici zvijezdastog oblika, svijetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta, crveno-ljubičaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati. Raste na stijenama, na krovovima kuća..Sva narodna imena ove biljke vezana su za život i zdravlje: uzludobar, ozluživ, podsiluživ, vazdaživ. Isto značenje imaju i latinski nazivi sempervivum i grcki aeixwn. Čuvarkuća čuva kuću od groma, vještica i bolesti. Kao lijek koristi se svjež list i iz njega iscjeđen sok. Dobro ga je ponekad pojesti zdravlja radi. Narodna poslovica kaže da je čuvarkuća bolja na kući nego dva psa pred kućom.

Čuvarkuća sadrži: jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šecer, gumu i mineralne sastojke.

Stanište: raste po krovovima, stijenama, zidovima. Biljke su veoma skromne i nemaju gotovo nikakvih zahtjeva.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se skupljaju listovi, Ieti, za vrijeme cvijetanja
hemijski sastav: tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje, mravlja i jabučna kiselina.
Upotrebljava se sok iscedjen iz cijelog svježeg lista.

Ljekovito djelovanje: svježe iscjđjeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u
liječenju nervne rastrojenosti, padavice, nemimih snova i straha kod male djece.
Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim, protiv čireva, rana, opekotina; za bolna mjesta nastala gihtom te za liječenje »kurjih ociju« i uklanjanje sunčevih pjega. Svježi sok koristi se u liječenju nagluhosti, osobito one koja je izazvana skručenim žutim sekretom (jer ga sok čuvarkuće rastvara). čireva zeludca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina. U novije vrijeme upotrebljava se kaon sok protiv zapaljenja zuba i upala grla. (herbateka.hr)

 

 

Komentariši