Festival autorske poetike

37. mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike

Od 31. augusta do 6. septembra u Mostaru će biti održan 37. mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike.


Iz Centra za dramski odgoj istakli su da će Festival pokazati snagu Mostarskog teatra mladih (eMTeeM), te da se nadaju da će Festival okupiti i nove ljude koji će zajedno raditi na projektima Mostarskog teatra mladih.

U okviru pratećeg programa tokom Festivala, svaki dan u 11:00 sati razgovarat će se o aktuelnim pitanjima, pa će tako, u petak 31. augusta postavljeno pitanje biti “Umjetnost – izvozni brend BiH ili Ima li umjetnost šansu u današnjem BH društvu?”

Tema koja je predviđena za subotu, 1. septembra glasi: “Teatarske koprodukcije: novi kvalitet ili šansa za preživljavanje”.

Organizatori su temama pokušali što više povezati državu i umjetnost, te su teme u nedjelju, ponedjeljak, utorak i srijedu direktno vezane za teatar i društvo tačnije Bosnu i Hercegovinu. Prisutni će moći razgovarati na teme “Odgovornost umjetnika za društvenu zbilju”, “Budućnost umjetnosti u nacionalnom konceptu vlasti”, “Budućnost bh. teatra u okovima Dejtonskog sporazuma” te “Teatarski festivali u BiH: mjesta umjetničkog vrednovanja najboljih ostvarenja ili mjesta zadovoljenja potreba lokalnih moćnika “.

Tema za četvrtak, 6. septembar je “Repertoarskom politikom do identiteta (profila) teatra “.

Uvodničari će biti značajni teoretičari i praktičari teatra u BiH, a sudionici svi koji žele dati doprinos raspravi i iznalaženju odgovora na neke od dilema BH teatarske umjetnosti danas, priopćili su iz MTM-a.

 

Komentariši