Ljudi s Mjeseca

Čovjek je nekada hodao po Mjesecu

Čime se bave, šta danas rade nekadašnji “Moonwalkeri”

Neil Armstrong je bio prvi čovjek koji se spustio na Mjesec. Ostale su čuvene njegove riječi, nakon što je učinio prvi korak na površini Mjeseca: “Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki korak za čovječanstvo”.

Armstrong je umro prošle nedelje u 82. godini. Nakon njega na Mjesec se spustilo još jedanaest astronauta. Svi su bili muškarci, svi Amerikanci, ali ni jedan od njih nije postao Američki heroj kao Armstrong. Ovih dana objavljena je knjiga “Mjesečeva prašina”, (Moondust), autora Andrewa Smitha. On opisuje šta se desilo sa preostalih jedanaest šetača sa Mjeseca. Dok je Armstrong uživao u životu kao univerzitetski professor, nakon vremena provedenog u NASA, drugima je život, nakon njihovog  povratka  na zemlju, bio mnogo teži. Neki su se odali alkoholu, neki su se osjećali napušteni i zaboravljeni, ali svima njima su prošli trnci, kad su sa površine Mjeseca pogledali na planetu Zemlju.

Buzz Aldrin, šetao je po Mjesecu 21. jula 1969.
Kao rođeni kršćanin pričestio se na Mjesecu. Otac je troje djece, 82 su mu godine, tri puta se razvodio. Napadao je teoretičare koji su tvrdili da je spuštanje na Mjesec odglumljeno.
Njegov citat sa Mjeseca: “Ovo je lijepa i veličanstvena pustoš”.

Pete Conrad, šetao je po Mjesecu 19. novembra 1969.
Dvaputa se ženio, vratio se svom poslu na televiziji. 1999. ima je udes vozeći motor. Kad se činilo da je sve u redu, umro je šest sati kasnije, od unutrašnjeg krvarenja. Bilo mu je tada 69 godina. Citat sa mjeseca: “Let je bio ekstremno normalan… prvih 36 sekundi, poslije toga bilo je vrlo interesantno”

Alan Bean,  šetao je po mjesecu 19. novembra 1969.
Sada mu je 80 godina. Nakon povratka sa Mjeseca posvetio se slikarstvu, slikajući scene iz svemira, dodajući na svaku sliku malo prašine sa Mjeseca. Citat sa Mjeseca: “ Ovo je Mjesec, tamo je Zemlja. Ja sam stvarno ovdje, stvarno sam ovdje”.

Alan Shepard, šetao je po Mjesecu 5. februara 1971.
Igrao je golf, i bio član upravnih odbora nekoliko firmi. Oženjen je, otac troje djece, umro od leukemije 1998. godine u 74. godini. Njegov citat sa Mjeseca: “Vrlo je trijezan osjećaj, biti ovako u prostoru i shvatiti da je faktor sigurnosti određen najnižim zakonskim odredbama u državnim ugovorima”.

Edgar Mitchell, šetao je po Mjesecu 5. februara 1971. godine
Njemu je 81 godina. Čitav život vjeruje u postojanja NLO-a. Nakon napuštanja NASA 1972. godine agitira protiv skeptika koji ne vjeruju u to. Razveden je, otac šestoro djece, tvrdi da su američki naučnici secirali tijela vanzemaljaca, ali da sve to drže kao tajnu. Citat sa Mjeseca: “Moj pogled na našu planetu bio je božanstven”.

David Scott, šetao je po Mjesecu 31. jula 1971. godine
Organizovao je sa NASA izdavanje i prodaju prigodnim poštanskih markica. Oženjen, otac dvoje djece, sada mu je 80 godina, a radio je kao filmski i TV konsultant. Citat sa Mjeseca: “Ne vidim nikakav neprijateljski svijet. Vidim blistavo tijelo, na kome je čovjek napravio prve korake, u granicama kojima nema kraja”.

James Irwin, šetao je po Mjesecu 31. jula 1971. godine
Upetljan je u mnogobrojne skandale. Postao propovjednik rekavši: “Mnogo je važnije da je Isus hodao po zemlji, nego što je čovjek hodao po Mjesecu”. Pokušao je tražiti Noevu arku. Oženjen je, ima petoro djece, umro je od srčanog udara 1991. godine, kad mu je bilo 61 godina. Citat sa Mjeseca: “Osjetio sam moć boga, kao nikad prije toga”.

John Young, šetao je po Mjesecu 21. aprila 1972. godine
Ostao je u NASA do njegove 74. godine. Ima dvoje djece od druge žene, sada mu je 81 godina. Izjava sa Mjeseca: „Neko, ko sjedi za pultom najvećeg svjetskog hidrogensko-oksigenskog nuklearnog sistema, a zna da ćemo svi odletjeti u zrak, nakon samo jednog pritiska na dugme, nije u potpunosti svjestan te situacije“.

Charles Duke, šetao je po Mjesecu 21. aprila 1972. godine.
Bio je najmlađi astronaut koji se spustio na Mjesec. Tada mu je bilo 36 godina. Kasnije je postao  pobožni kriščanin i propovjednik zatvorenicima. Sada mu je 76 godina. Prikuplja donacije za univerzitet, za obuku mladih astronauta. Oženjen je i ima dvoje djece. Citat sa Mjeseca: „Tama je ovdje tako intenzivna“.

Harrison Schmitt, šetao je po Mjesecu 11. decembra 1972. godine
Napustio je NASA 1975. godine i postao republikanski senator. Izgubio je izbornu trku 1982. godine, nakon što ga je njegov protivnik porazio izjavom: “A šta je to on za vas uradio na Zemlji u poslijednje vrijeme?” Sada mu je 77 godina, oženjen je i nema djece Citat sa Mjeseca: “Morali biste biti ovdje da bi shvatili šta je to”.

Eugen Cernan, šetao po Mjesecu 11. decembra 1972. godine
Bio je poslijednji čovjek koji je hodao po Mjesecu, jer se njegov kolega astronaut Schmitt prije njega vratio u lunarni modul. Sada mu je 78 godina, otac je troje djece, napustio ja NASA i postao TV ekspert. Izjava sa Mjeseca: “Stajao sam u plavoj tami i sa površine Mjeseca, sa strahopoštovanjem gledao na Zemlju. Ono što sam vidio, bilo je previše lijepo da se shvati.”

Andrew Smith, autor knjige Mjesečeva prašina (Moondust) tragao je za ljudima koji su hodali po Mjesecu. Kako ih je pronalazio, jednog o jednog, bio je strašno iznenađen, kako su svi odreda bili zaboravljeni. Raspršili su se širom Amerike, živeći običnim, svakodnevnim životom. Jednog je čak našao, kako svira violinu, na jednoj Star Trek konvenciji, dok su se učesnici pretvarali da su astronauti. NASA ih je onoga vremena izabrala za letove na Mjesec zbog njihovih letačkih vještina, a ne zbog PR sposobnosti, i nakon toga slijedilo je novo iznenađenje, svi su bili tako različiti, a poneki čak i ekscentrični. Alan Bean je postao slikar, i možda je najsretniji i najzadovoljniji od svih. Buzz Aldrin nikad nije prebolio što je bio drugi, a ne prvi.
Jim Irwin je umislio da je razgovarao sa bogom na Mjesecu. Edgar Mitchell umislio je da postoje i druga inteligentna bića i postao je “new age guru”. Ostali, među njima i Charlie Duke, nisu pronašli ništa uzbudljivo, niti bilo šta iskoristili od njihovog puta u svemir, i sve im se raspršilo.
Jedina stvar koja ih sve povezuje je njihova skromnost, i poput velikog Neila Armstronga, odbijali su bilo kakvu pomisao da su učinili nešto veliko. Svi odreda rekli su da su samo radili svoj posao i da nisu bili ništa posebno.
Naravno, nije im za povjerovati, ni jedne sekunde.

Smail Špago

http://www.novasloboda.ba/clanak/citaj/23718/ljudi-s-mjeseca-foto-cime-se-bave-sta-danas-rade-nekadasnji-bdquomoonwalkerirdquo

Komentariši