Felix Sturm izgubio titulu!

Sinoć u Oberhausenu

Felix Sturm izgubio titulu!

WBA svjetski šampion Felix Sturm (33) sinoć je na poene izgubio meč za objedinjavanje titula protiv IBF svjetskog šampiona Daniela Gealea (31). Pet minuta nakon ponoći, Michael Buffer, govornik u ringu, objavio je konačne odluke sudija: 112:116, 116:112 i 116:112 protiv Sturma. San o objedinjavanju titula se raspršio.

Nakon meča Sturm je izjavio: „Moram akceptirati odluke sudija. Ja sam imao čistije udarce, ali je Geale udarao češće. To je boks. Ne smijem reći da je odluka sudija bila pogrešna, boks meč je bio super“, rekao je Sturm, koji je izgledao slomljen poslije meča: „Večeras je bilo toliko ljudi ovdje u Oberhausenu. Edin Džeko je stigao čak iz Manchestera, odmah nakon utakmice. Nadam se revanšu. Sad ovo prvo moram svariti“.

Da li se uzrok poraza nalazi u pripremama? Sturm se za ovaj meč pripremao sam, bez top trenera Fritza Sduneka, koji je, u isto vrijeme, pripremao Vladimira Klitschka u Moskvi, za njegov meč naredne subote protiv Manuela Charra. Sdunek je stigao tek jedan dan uoči sinoćnjeg meča. Po prilici, prekasno?

Suština sinoćnjeg poraza je: Sturm je bio nepokretan. Rijetko je koristio njegovu jaču desnicu. Pogađao je jače nego Geale, ali mnogo rjeđe, što je bilo odlučujuće kod konačne odluke sudija. Od samog početka meča, Sturm s držao povučeno, i uprkos jačoj završnici, više nije mogao preokrenuti situaciju.

Ova je za Sturma trebala biti veče njegove karijere: „Pobjedu sam želio posvetiti mojoj preminuloj majci i ljudima iz Srebrenice. Nažalost, večaras od toga nije bilo ništa“.

Oko ringa bilo je više poznatih ličnosti nego ikada do sada. Najbolji Sturmov prijetelj Lukas Podolski nije mogao prisustvovati, jer danas igra meč za Arsenal, ali je zato došla kompletna ekipa Shalke 04. U gledalištu su bili Lothar Matheus i Mario Basler, fudbalski blizanci Lars i Sven Bender. Edin Džeko je iznajmio privatni jet, nakom utakmice protiv QPR, u kojoj je postigao prvi ovogodišnji gol.

Narednih dana, Felix Sturm će najaviti njegov sljedeći meč. Da li će mu protivnik biti Artur Abraham, koji je prošle subote postao svjetski šampion u super srednjoj kategoriji? U Njemačkoj taj meč već najavljuju kao mega-meč!

(izvor: express/bild)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši