Zbogom sijalico!

Od 1. septembra

Zbogom sijalico!

Sijalice za grejnom niti, od danas, konačno, idu u penziju. Nakon što su sijalice sa više od 40 W već postale prošlost, od 1. septembra 2012. godine ne smiju se više prodavati ni sijalice od 25 i 40 W.

Zabrana prodaje sijalica uvođena je postepeno. Prije dvije godine, zabranjena je prodaja sijalica od 100 W i više, od prošle godine onih od 60W, a od ove godine zabranjuje se proizvodnja i prodaja ovih manje snage.

Razlog: ove sijalice za osvjetljenje koriste samo 5 procenata potrošene električne energije, dok sve ostalo odlazi na nepotrebnu toplotu, koja se razbacuje po okolinom prostoru.

Standardne sijalice zamjenjuju se takozvanim štednim sijalicama, koje za istu količinu svjetlosti koriste puno manje električne energije. Stručnjaci računaju da se pravilnim izborom sijalica, čak i u domaćinstvima može napraviti znatna ušteda energije, a samim tim i izdataka za potošenu elektičnu energiju.

Preporuke stručnjaka: Jednu klasičnu sijalicu od 40 W zamjenjuje štedna sijalica od 9 W, a daje istu količinu svjetlosti od 400 Lumena. Sijalicu od 60 W mijenja jedna štedna sijalica od 15 W, a daje svjetlost jačine od 600 Lumena, dok sijalicu od 100W mijenaja štedna sijalica od 23 W i daje istu količinu svjetlosti od 1400 Lumena. Vijek trajanja štednih sijalica je oko 6.000 sati, što je oko pet puta duže nego kod klasičnih sijalica.

Postavlja se pitanje da li su nove štedne sijalice opasne?

One sadrže jednu ograničenu količinu žive, i prema najnovijim propisima EU, od januara 2012. godine ta količina je ograničena na 3,5 mg, a od 2013. godine dozvoljena je količina od samo 2,5 mg.

Međutim, do sada se nije dešavalo da ove nove lampe pucaju kod upotrebe, ali i za takav slučaj postoji rješenje, takozvane štedne sijalice sa staklom koje ne puca. Ukoliko se desi da ovakva lampa pukne, potrebno je odmah provjetriti prostoriju, napustiti prostoriju petnaestak minuta, a razbijene dijelove odstraniti pri otvorenom prozoru na prostoriji.

Proizvođači štednih sijalica usavršavaju tehnologiju proizvodnje novih sijalica tako da se tečna živa već sada mijenja čvrstim amalgam materijalima, a već se proizvode i sijalice sa zaštitom od pucanja.

Stare sijalice mogu se naravno još koristiti, dok ne pregore, a u prodavnicama će ih biti, dok se ne rasprodaju.

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši