Budite dio svjetske akcije čišćenja – očistimo Mostar za jedan dan

 

Budite dio svjetske akcije čišćenja – očistimo Mostar za jedan dan

 

Objavljeno na: www.mostarlife.com

Bliži se dan velike akcije čišćenja cijele planete koja će se održati 9.09.2012. godine,te u kojoj će pored 96 gradova u Bih sudjelovati i Mostar. Odgovornost za akciju Let's do it Mostar preuzelo je Vijeće mladih grada Mostara,  koje zajedno sa svojim članovima  te mladima koji su se dobrovoljno pridružili  organiziranju  akcije već duže vrijeme planira i koordinira ovaj perspektivni ekološki projekat. 

Glavni cilj je da se u nedjelju 9.09.2012. godine očisti što više smeća u Mostaru i njegovoj okolici te da se u buduće nastavi kontinuitet ovakvih ekoloških akcija s akcentom na podizanje ekološke svijesti. Pored Vijeća mladih ovu akciju prihvatile su još mnoge udruge i organizacije među kojima su Udruženje građana Nešto više, Altruist,Unija studenata Džemal Bijedić, Studentski zbor ,Ringo i mnogi drugi. Pored podrške nevladinog sektora, potporu je pružio generalni sponzor HT ERONET, Grad Mostar te komunalna poduzeća koja će na dan akcije odvoziti smeće. 

Na sastanku održanom u srijedu 5.rujna 2012 u prostorijama ”Vijeća mladih” dogovorene su sve pojedinosti uključujući lokacije koje će se čistiti kao i raspored udruga koje će biti na lokacijama skupa s volonterima koji će im se pridružiti. 
Na svakoj lokaciji će biti član projektnog tima koji  će voditi volontere. 

Nedelja, 9. septembra, službeni početak akcije je 11.00h. 

Lokacije su: 

1.Partizansko groblje
2.Kampus ”Sveučilišta Mostar”
3.Kampus ”Univerziteta Džemala Bijedića”
3.Rudnik
4.Vukovarska ulica
5.područje preko puta autobusne stanice kod Carisnkog Mosta
6.Južni logor
7.Park A.Šantića i Mejdani
8.Ul. Stjepana Radića
9.Podgorani
10.Podhum
11.Lenjinovo šetalište
11.Zalik
12. Bijeli Brijeg

Svjesni smo da situacija u Mostaru što se tiče ekologije nije zadovoljavajuća te da se taj nedostatak nadovezuje na političke i socijalne probleme. Međutim ekološka rješenja ne mogu postojati ako kao građani našeg grada i stanovnici planete Zemlje ozbiljno ne prihvatimo svoju ulogu formiranja ekološke kulture.
Mladi grada Mostara, svakako su spremni ovom akcijom a i ubuduće tražiti adekvatna ekološka rješenja kako bi se svijest o problemima ekologije podigla na viši nivo, bez obzira na podjele, nedostatak novca te kolektivnu utopiju i apatiju. Možda se to nekima može činiti kao obična maštarija, no ipak je zadatak svakog mladog čovjeka da uzme neke stvari u svoje ruke te da kritički vrednuje odnose prema životnoj sredini. 

Iako ekološki problemi spadaju u onu grupu koju treba da rješavaju gradske i državne vlasti, ne treba zanemariti ulogu koju pojedinac ima u tom cijelom sistemu. Upravo putem akcije Let's do it Mostar možemo da pokušamo putem zajedništva, druženja i nekoliko sati rada doprinjeti samoj prirodi i društvenoj angažiranosti.
Još jednom pozivamo sve građane grada Mostara da se pridruže ekološkoj akciji Let's do it Mostar, te da na taj način damo mali doprinos našem gradu prirodi i okolišu i da se pored toga družimo i sklapamo nova poznanstva. 
Svi koji se žele uključiti u akciju potrebno je da dođu na jednu od lokacija ili se jave na broj 063 449 374, stoga  LET'S DO IT MOSTAR! 

 

Komentariši