Kolos iz Kölna – Ko je Manuel Charr?

 

Kolos iz Kölna

 

Dvanaest rundi sudbine

 

U subotu večer u Moskvi će se održati meč za titulu svjetskog šampiona u teškoj kategoriji po verziji WBC, između aktuelnog šampiona Vitali Klitschka i Manuela Charra. Izazivač Charr po mnogima nema velike šanse protiv „čelične pesnice“, ali to je ovom autsajderu do sada više puta rečeno, prije nego što on udari.

 

Meč će biti održan na Olimpijskom stadionu u Moskvi u subotu uvečer. Vitali Klitscko je do sada boksovao 44 puta, od toga je 40 puta meč završio nokautom. U subotu mu na ring izlazi Manuell Charr, “underdog”, ili gubitnik, kako su ga mnogi nazvali uoči ovog meča. Međutim, Manuell Charr u svijetu boksa ima jedno puno zvučnije ime, “kolos iz Kölna” i na svjetskoj rang listi teške kategorije zauzima visoko sedmo mjesto.

Njegova biografija i njegov nastup na ringu umnogome podsjećaju na kultnu kino figuru, Rockyja Balboa iz čuvenih filmova Sylvestera Stallonea. Rođen je u siromašnoj izbjegličkoj familiji iz Libana, i znojem i upornošću probio se skoro do samog vrha svjetskog boksa.

“Ovaj meč bih nazvao Drago-Klitschko protiv Rockyja-Charra” izjavljuje izazivač, aludirajući na meč iz četvrtog filma iz serije o Rockyju. Privatno, Charr se nalazi u velikim dugovima, i sumu od 200 hiljada Eura, koje će dobiti za ovaj meč, moraće prepustiti dužnicima. “Ostaće valjda nešto, da svojoj majci kupim kuhinju. Ona je činila sve da podigne nas osmoro djece” govori Charr i dok priča o familiji, postaje vrlo ozbiljan. Otac mu je poginuo u Libanskom ratu, kad su njemu bile tri godine. Familija je tada izbjegla u Njemačku. Odrastao je u teškim životnim uslovima. 2001. godine počeo se baviti kick boksom i postao prvak Njemačke i Evrope u svojoj kategoriji. 2005. godine prešao je na boks i priključio se promotoru Wilfriedu Sauerlandu, a dvije godine kasnije  Klaus Peter Kohlu, kod koga je tada bio i Felix Sturm. Trenirao je kod Ulli Wagnera i Fritza Sduneka. Onda se trznuo, jer nije bio tretiran onako kako je on to zamišljao. „Oni su ulagali na druge „konje“, a mene su držali kao “arapskog ždrijebca” kaže Charr i pri tome se udara po prsima.

Dva puta je imao problema sa zakonom. Jednom 2006. godine kad je bio optužen za pokušaj ubistva,a drugi put ga je uhvatila policija u ukradenom autu. Oba puta se izvukao. Na sportskom planu, do sada je bio vrlo uspješan. Bilježi 21 borbu i 21 pobjedu.

“Zaradio sam da se borim protiv Vitalija” izjavljuje Charr, iako je malo onih koji vjeruju da će izdržati svih 12 rundi na nogama. On sam sebe hrabri citirajući Gandhija: “Prvo te ignoriraju, onda ti se smiju, onda se bore protiv tebe, i na kraju pobjediš”. On želi ući u legendu: “Vrijeme je da se nakon Maxa Schmellinga titula svjetskog šampiona u teškoj kategoriji konačno vrati u Njemačku“.  Prije meča dolio ja malo ulja na vatru izjavom:”Žao mi je, ne činim to rado, ali poslaći Vitali Klitschka u penziju”. Kako će na to reagovati aktuelni šampion, vidjećemo u subotu u ringu.

 

Ukoliko se to čudo ipak desi, “novi” šampion neće ubuduće ići do kioska i redovno uplaćivati listiće lotoa.

 

Smail Špago

.

Komentariši