Facebook, jedna strana medalje

Istraživanja

Facebookom protiv samoubistava

U prosjeku oko 100 Amerikanaca počini samoubistvo svakoga dana, a više od osam miliona odraslih stanovnika SAD-a prošle je godine imalo suicidalne misli, prenose mediji.

Zato će se, nova američka nacionalna strategija prevencije samoubistava, posebno među ratnim veteranima i mladima, uskoro pojaviti na Facebooku. Inicijativa je to lokalnih zajednica, a cilj je da se pomogne suicidalnim osobama prije nego što bude prekasno.

Nova usluga na toj društvenoj mreži omogućit će korisnicima da prijave samoubilačke namjere svojih Facebook prijatelja.

Internetska stranica će potencijalnoj žrtvi poslati e-mail, s pozivom da odmah nazove službu za psihološku pomoć ili da na chatu razgovara sa stručnom osobom, prenose mediji.

„Ljudi u krizi često ne znaju kako i ko im može pomoći. Mi imamo jedinstvenu priliku našim korisnicima pružiti odgovarajuću pomoć u trenucima stresa, kad i gdje je najviše trebaju“, naglasio je podpredsjednik mreže „Facebook Global for Public Policy“ Marne Levine.

Radi se o prvom novom planu u posljednjih deset godina, kojim američki dužnosnici žele riješiti taj rastući javnozdravstveni problem i u roku deset godina smanjiti broj samoubistava. Plan vrijedan 55,6 miliona dolara predstavit će u Washingtonu ministrica zdravstva Kathleen Sebelius, dužnosnik ministarstva obrane John McHugh i doktorica Regina Benjamin.
(Fena)
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši