Ljubomora u vremenu Facebooka

Internet i ljubavne veze

Ljubomora u vremenu Facebooka

Ranije je ljubomora nastajala kad jedan partner flertuje, a drugi to otkrije, kao na primjer, u džepu nađe jednu kartu viška za kino, ili trag od karmina na košulji.

Danas se putem socijalnih mreža, primjera radi, putem Facebooka, svakodnevno javlja sijaset prilika da partneri reaguju ljubomorno, jer partner iznenada postaje «prijatelj» sa nekim nepoznatim.

Eksperti ovaj fenomen već nazivaju „digitalna ljubomora“. Analizom ovog problema već se bave stručnjaci širom svijeta.

Jedna analiza dala je interesantne odgovore i savjete na ova vrlo aktuelna pitanja.

Pojačava li Facebook ljubomoru u ljubavi?

Na osnovu jedne studije kanadskih psihologa, Facebook izaziva ljubomoru. Što su ljudi više i češće u mreži, ona postaje još veća.

Da li internet utiče na promjene u ljubavnoj vezi?

Djelimično da. Ranije je ljubavna veza bila isključivo privatna stvar. Samo uži krug prijatelja i poznanika bili su upoznati s tim. Ko mnogo boravi na netu, saopštava njegovu vezu javno. Status: „oženjen sa… „ili «u vezi sa…“ otvoren je i javan za svakoga, a to važi i za svaku izmjenju statusa. Ukoliko se status izmijeni u „single“, to za javnost automatski znači da je dotadašnja veza „pukla“

Kako socijalne mreže izazivaju ljubomoru?

Kontrola partnera putem neta lakša je nego ikada do sad. Prije partneri nisu morali polagati računa, gdje su i s kim su bili u toku dana. Danas mnogi dobrovoljno postavljaju informacije o privatnom životu: fotose sa ručka, sa mjesta boravka, slike sa partyja, nove poznanike. Radoznali partner može uvijek tome prisustvovati „live“.

Navodi li internet na „njuškanje“?

Sigurno. Na internetu je špijuniranje vrlo jednostavno. Sada se ne moraju prevrtati džepovi na jaknama ili na pantalonama. Bez imalo rizika, partner se može nadzirati online, neopaženo i u svakom momentu. To izaziva takav nagon, da mu se ljubomorne osobe jednostavno ne mogu oduprijeti. Analizama se došlo do saznanja, da čak i one osobe, koje u običnom životu nisu ljubomorne, kroz socijalne mreže postaju ljubomorne.

Zašto je digitalna ljubomora tako opasna?

Zato što se na internetu, za razliku od razgovora, ili kontakta uživo, nikad ne dobija potpuna istina. Tamo postoji pristup samo tekstovima, fotosima, video snimcima. Ali, oni ljudski međutonovi, izraz lica, način govora, visina tona, ne mogu se vidjeti na netu. A to znači da nam nedostaje informacija, da bi stvari postavili na svoje mjesto. Primjer: Supruga je izašla vani sa prijateljicama. Isto veče, na Facebooku pojavljuje se informacija da se ona „sprijateljila“ sa nekim napoznatim muškarcem. Muž sumnja da je u pitanju neka afera. A upit za prijateljstvo može biti star nekoliko sedmica unazad, a možda potvrda „prijateljstva“ potiče od nekog kolege sa posla, i potvrđena je slučajno te večeri.

Kako se ljubomora može savladati?

I na netu važi isto staro pravilo za rješavanje problema u ljubavnim vezama: Otvoreno porazgovarati sa partnerom. Reći mu šta vam smeta i šta vas čini nesigurnim.

Šta uraditi, ako partner zbog Facebooka pravi pakao?

Najlošije je kad partneri obostrano povedu javni virtuelni rat. Ovdje, takođe, važi strogo pravilo: Ne iznosite svađe online, javno. Mnogi nepoznati i nepozvani čitaju to i ukljućiće sa u vaš rat sa svojim komentarima. Najbolje je kad partneri obostrano razjasne, šta ko radi na internetu, šta se jednim postom mislilo reći. To stvara povjerenje kod partnera. Zajedničko pravilo ponašanja može biti, da se partneru kaže da će se uskoro pojaviti novi «prijatelj» , prije nego što upit bude potvrđen. Ili, jednostavno, ne stavljati bilo kakave informacija o sebi na net. Ako sve ovo ne pomaže, najbolji je način, dogovoriti se sa partnerom, i potpuno ga isključiti iz «prijatelja» i kontakata.

Dovoljna je veza uživo. Čuvati je i njegovati.

(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
 

Komentariši