Telefonska govornica – muzej

Brzo zaboravljeno

Telefonska govornica – muzej

U Njemačkom gradu Wittenburg otvoren je vjerovatno najmanji muzej na svijetu, površine svega 90×90 centimetara. Dnevno ga posjeti najmanje 100 posjetilaca, mahom djece predškolskog i školskog uzrasta. O čemu se radi?

U ovo moderno vrijeme, mobitela, bežičnog interneta, mladim generacijama je nazamislivo da se nekada van kuće telefoniralo iz telefonske govornice, uz korištenje metalnog novca ili posebnne telefonske kartice.

Za malo starije generacije, to je čini se bilo nedavno, a za mlađe generacije, koje su tek na pragu svog životnog školovanja, to je nekakva davna istorija.

U muzeju-govornici u Wittenbergu nije postavljen telefon, nego prava umjetnost: grafike umjetnice Christe Schenk, sa motivima, prirode, biljaka i životinja. Osnovni zadatak ovog muzeja je da pokaže mlađim generacijama kako se telefoniralo nekada, dok nije bilo mobitela. Mnogi od ovih mladih posjetilaca do sada nikad nisu imali priliku vidjeti telefonsku govornicu.

Posjetioci pred „muzejom” strpljivo čekaju na red. Nije ni čudo, jer unutra nema više mjesta, nego za dvoje-troje, odjednom.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši