Najbesmisleniji crveni karton u istoriji Bundeslige

Fudbalski propisi

Najbesmisleniji crveni karton u istoriji Bundeslige

Napadač Hanovera Huszti, u zadnjim sekundama utakmice Hanover-Bremen, nakon postignutog pobjedonosnog gola, skinuo je dres i gol proslavio sa navijačima na ogradi gledališta.

Sudija mu je, po propisima, za svaki od ovih poteza dodijelio po jedan žuti karton. A dva žuta kartona automatski znače jedan crveni karton i put u svlačionicu. Slučaj koji još nije bio zabilježen u istoriji Bundeslige, a fudbalska javnost u Njemačkoj diskutuje o besmislenosti nekih fudbalskih propisa

Ko može to znati, šta znači postići pobjedonosni gol u zadnjim sekundama utakmice, šutom u padu, preko glave i savladati ljutog protivnika. Fudbal se ne mora znati igrati, dovoljno je biti gledalac, da bi se moglo pretpostaviti kakva je to igra hormona, kada emocije zaigraju tango i kada čovjek nije više u stanju da vlada sam sa sobom.

Napadač Hanovera, Szabolc Huszti, Mađar, sigurno zna sve ovo. U subotu je nekoliko sekundi prije kraja „nord derbyja“ u Bundesligi, na utakmici Hanovera protiv Werdera iz Bremena, na semaforu još uvijek stajao rezultat 2:2. Igrala se 94. minuta, posljednji napad domaćina. Huszti je uletio u šesnaesterac, a sa desne strane od suigrača mu je došla jedna idealna lopta. Skočio je, riskirao sve, preko glave punom snagom opalio po lopti, koja je k'o iz topa uletila u mrežu. Pobjeda od 3:2. Pogodak, kome se svaki ljubitelj fudbala mora duboko nakloniti.

Napadač, van sebe od radosti, skinuo je dres, preskočio zaštitnu ogradu i poletio u zagrljaj oduševljenim navijačima. Bio je svjestan da će za skidanje dresa biti „nagrađen“ žutim kartonom. Ali, da će istovremeno postati protagonist jedne najčudnovatije rigorozne primjene fudbalskih pravila, nije ni sanjao.

Sudija Deniz Aytekin povukao je iz gornjeg džepa žuti karton, a onda iz zadnjeg džepa crveni karton. Jednom žuti za skidanje dresa, plus još jednom žuti za skakanje na ogradu, jeste jednako crveni karton i pokazan put u svlačionicu. Nekoliko sekundi iza toga, sudija je označio kraj utakmice.

To je bio najbesmisleniji crveni karton svih vremena u Njemačkoj, a i šire. Po propisima, sve je bilo regularno. Dan poslije ove utakmice, fudbalska javnost Njemačka diskutuje o postojećim pravilima, i pita se zašto se skidanje dresa mora kažnjavati žutim kartonom i zašto se u jednoj sceni moraju povući dva žuta kartona Zašto se emocije u sportu uopšte moraju kažnjavati, kad se na kraju krajeva, utakmice i igraju radi emocija.

Nekadašnji igrač reprezentacije Njemačke, Thomas Berthold, dao je svoj komentar: „Sudija bi u jednoj utakmici trebao da ima sporednu ulogu, da bude neprimjetan. Ali, ovakvom odlukom, sudija je zauzeo glavnu ulogu u jednoj, inače, odličnoj fudbalskoj predstavi. Jedan karton i za skidanje dresa i za skakanje na ogradu, bio je sasvim dovoljan. Sudija je morao pokazati više razumjevanja“.

Trener Hanovera Mirko Slomka je izjavio da su kartoni dodijeljeni po važećim pravilima.

„Sudijske odluke moramo akceptirati, sviđale nam se ili ne“.

Čak je i sudija Ayetkin, nakon utakmice, izjavio da mu je vrlo žao što se sve tako odigralo.

„Nisam imao drugog izbora. Kao sudija, morao sam dodijeliti sve te kartone“.

Ako sudija nije imao izbora, na redu je DFB. Ovakva pravila su u potpunoj suprotnosti sa smislom fudbalske igre.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba

Komentariši