Mostarski planinari na Vranici

 

Planini u pohod

Mostarski planinari na Vranici

Poznati mostarski planinari Rusmir Hujdur, Nedim Efica, Mirsad Hujdur i Sejo Gaštan u svoje brojne pohode pridodali su i osvajanje planine Vranice.

 

Išli smo preko Gornjeg Vakufa, otprilike 15.tak kilometara makadama, nakon čega ssmo stigli na Prokoško jezero.

Tu smo se smjestili kod domaćina Smaje Polutan, odakle smo ujutro, svježi i odmorni, krenuli u osvajanje vrhova Vranice. Uspon je u početku lagan, pa onda nešto teži do raskrsnice Nadkrstac – Ločika (to su dva najviša vrha Vranice. Na raskrsnici klupa za odmor, ali vjetar je prejak da bi se sjedilo na klupi, mora se tražiti zavjetrina. S te visine, pogled na jezero je izvanredan

Odatle smo nastavili prema Nadkrstacu (2113m). Usput se vide posljedice požara, pogled prema vrhu je vrlo interesantan, a na vrhu nismo sami. U povratku penjemo se na vrh Krstac (2083m) i nastavljamo prema vrhu Ločika (2107m) i povratak na jezero.

Vrijeme je bilo sunčano i toplo gdje nema vjetra, ali čim sunce zađe, temperatura nevjerovatno pada. U kampu odmor i domaća pita ispod sača.

Sutradan posjeta spomeniku poginulim pripadnicima UNPROFOR-a u helikopterskoj nesreći i uspon na vrh Stražica, sa koje se pruža prekrasan pogled na kanjon, koji se proteže do Fojnice.

Povratak u kamp, ručak, spremanje i povratak, sada preko Fojnice. Ovaj put je nešto bolji, ali i nešto duži od onoga kojim smo došli.

Izlet, koji će nam ostati u lijepom sjećanju.

Nedim Efica
 

 

NovaSloboda.ba

 

Komentariši