„Biram DA sigurno bicikliram“

Izaberi i ti!
Danas u Mostaru

Manifestacija „Biram DA sigurno bicikliram“

Biciklistički klub Mostar danas će na platou tržnog centra Mepas Mall u Mostaru organizovati manifestaciju „Biram DA sigurno bicikliram“ u sklopu istoimene kampanje, koju mostarski biciklisti provode u saradnji Centrom civilnih inicijativa i uz podršku Evropske unije, saopšteno je iz BK Mostar.

Manifestacija se organizuje na Evropski dan bez automobila, koji se već 12 godina obilježava na starom kontinentu, a drugu godinu zaredom u Mostaru.

Ove godine manifestacija je podignuta na viši nivo, a centralni dio programa bit će humanitarna biciklijada za Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama u Mostaru.. Naime, pokrovitelj biciklijade firma NSBet osigurala je 300 majica s logom manifestacije, koje će na svom štandu dijeliti učenici spomenute škole. Majice neće imati određenu cijenu, već će svatko za izdvojiti onoliko koliko može, ali ne manje od 2 KM. Majice će moći uzeti posjetioci i učesnici biciklijade, koja je na rasporedu u 17,30 ispred tržnog centra Mepas Mall.

U sklopu manifestacije, koja će trajati od 16 do 20 sati, predviđeno je više zabavnih sadržaja, od čega se mogu izdvojiti nastupi Mostarskih mažoretkinja, plesnih studija B-Dance i Mo-Stars, Flash, te članova Mostar skeet teama. Predviđena je i vrlo zanimljiva trka komunalnih radnika na triciklima, te akrobatski nastupi sarajevskih skejtera i biciklista.

Uz zabavni sadržaj, na platou tržnog centra Mepas Mall, od jutarnjih sati, na više štandova bit će izloženi bicikli poznatih evropskih i svjetskih proizvođača, a bit će postavljen i štand Biciklističkog kluba Mostar, koji će dijelili promotivne letke, te upoznavati i edukovati stanovništvo o biciklističkim propisima, te o svim pozitivnim stranama biciklizma. Takođe, na štandu će se promovisati kampanja „Biram DA sigurno bicikliram“, kojom se želi ukazati na nezavidan i neravnopravan položaj biciklista u saobraćaju.

Na dan održavanje manifestacije, saobraćaj u ulici ispred trgovačkog centra Mepas Mall bit će zatvoren za sav saobraćaj, od 15 do 21 sat.

Glavni sponzor manifestacije „Biram Da sigurni bicikliram“ je firma NSBet, dok su glavni pokrovitelji Mepas Mall i Sportski savez grada Mostara. Manifestaciju sponzorišu i HT Eronet (zlatni sponzor), UniCredit Bank d.d. Mostar (srebreni sponzor), Red Bull, te Candy Mix.

Partneri manifestacije su: firma Shift Brand Design, Mostarske maožretkinje, plesni studio B-Dance, plesni studio Mo-Stars, Sportsko-ekološki klub Zelena glava, te Mostar Skate Team.

Pozivamo sve građane Mostara ali i Hercegovine da posjete manifestaciju te daju svoj doprinos u promociji održivog prijevoza u gradovima te podrže kampanju kojom mostarski biciklisti žele biti ravnopravni sudionici u saobraćaju.

Inače, kampanjom „Biram DA sigurno bicikliram“ od Gradske uprave Mostara traži se da nadležne gradske službe pripreme, a Gradsko vijeće grada Mostara usvoji odluku, kojom bi se Grad Mostar obavezao da će pristupiti izradi studije razvoja biciklističkog saobraćaja u gradu Mostaru, te da će se prilikom svake rekonstrukcije ili izgradnje cestovne infrastrukture u gradu uzeti u obzir i biciklisti, kroz planiranje biciklističkih staza i traka.

Takođe, traži se poboljšanje sigurnosti saobraćaja biciklista na relaciji vrh Avenije-Bučići, kroz postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, te da se simbolično, kao prvi korak gradske vlasti kojim će pokazati brigu za bicikliste, postave znakovi i ucrtaju biciklističke trake u oba smjera na dijelu Avenija-Mostarka.

Program i satnica

Od jutarnjih sati pa do kraja manifestacije – izlagači biciikla i biciklističke opreme

16.00 – 20.00 – prodaja majica i dijeljenje letaka kampanje
16.00 – 20.00 – perfomansi mladih skejtera iz Mostara
16.15 – Mostarske mažoretkinje
16.30 – 17.00 – trka tricikla
17.00 -17.30 – nastupi plesnih studija Flas, MoStars i B-Dance, te nastup sarajevskih skejtera i biciklista
17.30 – 18.10 – humanitarna biciklijada i nakon toga nastup Mostarskih mažoretkinja
18.15 – plesna grupa MoStars, te sarajevski skejteri i biciklisti
18.30 – finalna trka tricikla
19.00 – proglašenje pobjednika
19.15 – nastup plesnog studija B-Dance
 

 
NovaSloboda.ba
 

1 komentar

Komentariši