Davorin

 

Član legendarnih sarajevskih Indexa Davorin Popović na jučerašnji dan navšio bi 66 godina. Rođen je u Sarajevu 23. rujna, a muzičku karijeru počeo je u Lutalicama. Indexima je pristupio 1964. godine i s njima je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploče i 12 kompilacijskih albuma. Uz podršku matične grupe, kao vokalni solist objavio je tri albuma, a pjevao je “Žute dunje” soundtrack filma Ku duz. Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljao 1995. godine na Eurosongu s pjesmom 21. vijek i zauzeo je 19. poziciju. Davorin Popović preminuo je 18. lipnja 2001. u Sarajevu i sahranjen je na groblju Bare u Aleji velikana, a uspomena na njega sačuvana je kroz muzičku nagradu “Davorin”, koja je kasnije preimenovana u nagradu pod nazivom “Indexi”.

Pod njegovim imenom u Sarajevu se održava memorijalni turnir za košarkašice, a ispred FIS-a postavljen mu je spomenik u staklu (i Mirzi Delibašiću), kojeg je uradio Mensud Kečo.

“Da sam ja netko”, “Plima”, “Jutro će promijeniti sve”… samo su neke od pjesama koje i danas traju ne poznajući prolaznost vremena i s kojima će Davorin Popović (i Indexi) i dalje živjeti s generacijama koje dolaze.

 

(oslobodjenje)

Komentariši