Doručak s pogledom

„Lunchtime“ napunila 80 godina

Fotografija pod nazivom „lunchtime“ je najpoznatija fotografija dvedesetog vijeka.

Na ovoj fotografiji, koju je napravio Charles C. Ebberts 1932. godine, prikazano je jedanaest radnika, koji opušteno sjede i doručkuju na jednoj čeličnoj gredi, na visini 200 metara iznad zemlje, potpuno neosigurani. Noge im se klate, dok se ispod njih nalaze impresivni neboderi grada New Yorka, koji je tih godina bio u punoj ekspanziji razvoja.

Iako je ova fotografija bila jedna iz serije fotografija, koje su tog vremena objavljene u njujorškom Herald Tribune, autor je ostao nepoznat punih 70 godina? Tajna fotografije je riješena tek nakon jednog detaljnog istraživanja i sređivanja arhive američkog fotografa Charlesa C. Ebberta. On je 1932. godine imao zadatak da kao fotograf, prati izgradnju Rockfeller centra, koji je građen između 1931. i 1940. godine.

Tokom narednih godina identifikovani su i svi radnici sa ove fotografije. Među njima se nalazilo nekoliko Mohawk Indijanaca, koji su briljirali na izgradnji skoro svih nebodera na Manhattenu, jer nisu imali vrtoglavicu prilikom rada na velikim visinama.

Fotografija je u prethodnih 80 godina prerasla u ikonu i replicirana mnogo puta. Umjetnik Sergio Furnari je čak napravio jednu skulpturu u prirodnoj veličini i postavio je na jedan kamion i vozio ulicama New Yorka.

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

 

 

Komentariši