Pazite šta radite s torrentima

 

Samo upozorenje. Znam ljude koji su nastradali zbog ovoga.

 

Ako ste skinuli samo jedan film pomoću torrenta, evidentirani ste

 

Bilo ko, ko je koristio bittorrent, servis za razmjenu datoteka preko interneta (file-sharing) kako bi skinuo neki film ili pjesmu, najvjerovatnije je praćen, objavili su britanski znanstvenici. Istraživanje koje je provelo sveučilište u Birminghamu otkrilo je da ilegalno downloadanje popularnih sadržaja tvrtke za nadzor prometa preko interneta mogu otkriti u roku od najviše tri sata. Tim britanskih istraživača objavio je da je iznenađen opsegom praćenja. Nositelji autorskih prava mogu koristiti tako prikupljene podatke kako bi zaustavili ilegalno skidanje sadržaja, piše BBC News.

Trogodišnje istraživanje proveo je tim znanstvenika. Oni su razvili softver koji funkcionira kao Bit Torrent file-sharing klijent koji prati veze koje su napravljene na njemu. Za one koji nisu upoznati s torrentima, recimo samo da je Bit Torrent metod kojim se korisnici služe kako bi skinuli neku datoteku od mnogih korisnika istodobno. Zanimljivo je da su korisnici koji

su tek počeli sa ilegalnim skidanjem datoteka podjednako u opasnosti kao i oni koji se time bave već dulje vrijeme.

"Ne morate biti masovni downloader. Neko ko skine jedan film bit će također evidentiran", rekao je dr. Tom Chothia, koji je vodio istraživanje. Štoviše, popularniji sadržaj koji se ilegalno skida češće se prati od sadržaja koji nije tako popularan.

Komentariši