Evropske „sahat-kule“

Kako satovi tamo otkucavaju?

Umjesto da podignemo glavu, i pogledom na sat na kuli provjerimo koliko je sati, danas najčešće izvučemo mobitel iz džepa. Iz upotrebe lagano bivaju potisnuti i nekad nezamjenjivi ručni satovi.

Veličanstveni satovi na sat-kulama po evropskim gradovima već dugo vremena imaju sasvim drugu funkciju. Postali su znakovi raspoznavanja tih gradova. Ostavimo na trenutak mobitel, podignimo glavu i pogledajmo i poslušajmo, kako otkucavaju satovi sa najpoznatijih sat kula u Evropi.

London: Big Ben

Kraljevska sat-kula na Westminsterskoj palati poznatija je kao Big Ben, a od ove godine ima zvanično ime: kula kraljice Elizabete. Razlog: šezdesetgodišnji kraljičin jubilej. Ko je i kada kuli dao ime Big Ben, ne zna se, jer Big Ben je ime zvona, teškog 13,5 tona, koje svakog sata otkucava tačno vrijeme. Pored ovog zvona, kula ima još četiri manja zvona. Jedinstveni otkucaj zvona sa Wesrtminsterske palate u Londonu postao je najomiljeniji zvuk zvona na svijetu. A da se kula sa satom do ovog kraljičinog jubileja zvala samo „sat-kula”, možemo već zaboraviti.

Graz: Sat kula u Gracu (Grazer Uhrturm)

Moderna umjetnička galerija u Grazu već je postala znak raspoznavanja grada Graza, ali grad se još uvijek ponosi svojom sat-kulom na Schlossbergu (Brijegu sa dvorcem). Zaljubljeni parovi krenu lagano prema kuli na brijegu žičarom ili uz stepenice i uživaju u romantičnom pogledu. Na sat-kuli, visokoj 27 metara, postavljena su tri zvona i to: „sat-zvono”, koje se oglašava svakog sata, postavljeno daleke 1382. godina, „zvono grijehova siromašnih” iz 1450 i „vatrogasno zvono” iz 1654. godine. Za ovu sat-kulu, karakteristično je da su satne i minutne kazaljke zamijenjene, još od vremena kad je na satu ugrađeno pokazivanje minuta. Sa kule se pruža grandiozni pogled na grad, a na tom mjestu čovjek se ne moža oteti utisku da vrijeme leti.

Bern: Sat kula sa zvonom (Zytglogge)

Klovn se zaljulja na lijevoj nozi samo trenutak prije nego što Chronos udari batom po zvonu. To je samo jedna od scena koja se može vidjeti prilikom posjete ovoj sat-kuli, koju Švicarci zovu „Zytglogge“. Nakon jednog požara 1405. godine, sat-kula je obnovljena, a tada je na centralnoj kuli postavljeno novo zvono. Posebno lijep je donji sat, na kome su predstavljena nebeska tijela. Posjeta sat-kuli je omogućena od aprila do decembra i preko božićnih praznika.

Moskva: kula Spasski (Спасская башня)

Moskva ima mnoštvo kula. Samo Kremlj ima ih dvadeset. Udarci zvona sa sat-kule na Crvenom trgu pričaju istoriju još od vremena careva i kraljeva, pa sve do najnovijih vremena perestrojke i glasnosti. U 12 i 24 sata, sa sat-kule se čuje zvuk ruske himne. Tri elektromotora vrlo precizno pokreću pozlaćene kazaljke sata.

Venecija: Toranj sa satom (Torre dell’orologgio)

Na Markovom trgu u Veneciji uvijek je puno ljudi i golubova. Ako ne pazite, vrlo lako možete promašiti ovu sat-kulu. To je zbog toga, što je ona sakrivena venecijanskim kućama, a izgradnjom krila na kući, i sama sat-kula djeluje kao sve kuće oko nje. Pogled prema gore otkriva astrološki sat sa plavim ciframa i dvije bronzane figure, koje po zvonu udaraju čekićima. Stepenište koje vodi na kulu je usko i strmo, pa je posjeta dozvoljena samo odraslima.

Smail Špago

 

 

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši