Ukleti neimar: Izložba o Bogdanu Bogdanoviću u Zagrebu

Izložba o Bogdanu Bogdanoviću pod naslovom "Ukleti neimar" zasnovana je na kustoskom konceptu Ivana Ristića, dugogodišnjeg sugovornika i poznavatelja velikog arhitekta. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 9. listopada, u 19 sati u Gliptoteci (Medvedgradska 2, Zagreb), a može se razgledati do 31. listopada.

Ovaj postav je bio prvi put predstavljen 2009. godine u Centru za arhitekturu u Beču te potom 2011. godine u Muzeju grada u Beogradu. Koncept tog postava za zagrebačku izložbu prilagoditi će urbana antropologinja Sonja Leboš, u suradnji s Ivanom Ristićem.

Cilj je izložbe predstaviti zagrebačkoj, hrvatskoj i internacionalnoj publici presjek Bogdanovićevih djela s naglaskom na njegovu sintagmu "antropologija sjećanja" te omogućiti uvid u kompleksni opus ovog stvaraoca koji je bio primarno arhitekt, ali i pisac, kaligraf, etimolog, kipar, sveučilišni profesor, urbanolog, političar i još mnogo toga. Drugim riječima, osim likovne prezentacije lika i djela Bogdana Bogdanovića u onom segmentu njegovih aktivnosti koji nam je najpoznatiji, a to su njegova spomen-obilježja, težimo publici koja manje poznaje njegov rad predstaviti i Bogdanovića kao filozofa arhitekture i pisca.

Nositelj inicijative postava izložbe "Ukleti neimar" u Zagrebu je Austrijski kulturni forum u Zagrebu u suradnji s Centrom za arhitekturu iz Beča, Gliptotekom i Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) iz Zagreba.

Izložba se može pogledati od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom zatvoreno.

U okviru izložbe najavljujemo i okrugli stol koji je zamišljen kao poredbena platforma rada Bogdana Bogdanovića u suodnosu s drugim arhitektima iz regije koji su se također bavili spomeničkim područjima, poput Vojina Bakića i Edvarda Ravnikara.

Okrugli stol u okviru izložbe održati će se 19. listopada 2012. od 18 do 21 sat.

Gosti okruglog stola su Friedrich Achleitner (publicist i pisac, Beč), Dietmar Steiner (ravnatelj Centra za arhitekturu, Beč), Ivan Ristić (autor izložbe "Ukleti neimar", Beč), Aleš Vodopivec (arhitekt i predavač, autor knjige Edvard Ravnikar. Arhitekt i učitelj, Ljubljana), Ronald Panza (teoretičar, OKC Abrašević, Mostar), Maroje Mrduljaš (arhitekt i publicist, Zagreb) te drugi.

Koncept okruglog stola: Sonja Leboš (UIII)
Okrugli stol održati će se na engleskom jeziku.
Izložbu i okrugi stol podržavaju: Austrijski kulturni forum, Ministarstvo kulture RH

Izložba "Ukleti neimar" dio je dugoročnih projekata Mnemosyne – Teatar sjećanja te aRs PUBLICae/1POSTOZAUMJETNOST.

(AbrašMEDIA)

Komentariši