Zemlja u kojoj vam plaćaju da navijate na utakmici

Svijet fudbala

Zemlja u kojoj vam plaćaju da navijate na utakmici

Da bismo danas gledali dobru fudbalsku utakmicu, moramo posegnuti duboko u džep i platiti pay TV, ili otići tamo gdje se one igraju i platiti skupe ulaznice. Međutim postoje i lige i utakmice gdje vam plaćaju da dođete, navijate i uživate u fudbalu. Jedna od tih liga je UEA Pro League iz Ujedinjenih Emirata.

U fudbalskoj ligi Emirata danas igra mnogo poznatih svjetskih imena. Nama najpoznatiji je Grafitte, koji je zajedno sa Džekom i Misimovićem igrao u Wolfsburgu i bio prvi strijelac Bundeslige. Donedavno se uz fudbalske terene u Emiratima mogao vidjeti i slavni Diego Maradona, kao trener Al Wasla.

Kako pišu novine iz Abu Dhabija, navijačima se plaća po otprilike 10 eura, da dođu na utakmicu, mašu zastavama, navijaju, aplaudiraju i pjevaju tokom utakmice. Kako je izjavio Abdull Al Junabi, plaćanje navijačima je sastavni dio njihove gostoljubljive, domaćinske kulture. A to je, istovremeno, i zbog toga što fudbal u Emiratima ima kratku istoriju.

„Navijači naših klubova su članovi porodice i nije red da plaćaju ulaznice, a kao dobri domaćini ugošćavamo ih na pravi način”, izjavio je Abdullah Al Junabi.

Prvoligaš Al Jazira u prosjeku ima 15.922 gledaoca po utakmici. Oni navijačima plaćaju prevoz do stadiona, hranu i piće, a na stadionima angažuju nadzornike, koji rade sa navijačima, i kasnije ih po potrebi pozivaju. Za vrijeme njihovih utakmica, svira jedan bend, koji za svoju muziku treba od 500 do 1.500 navijača, u zavisnosti od važnosti utakmice? Za ovu „uslugu”, klub plaća svojim navijačima.

„Nama nije u prvom planu da ispunimo stadion, nego da na stadionu napravimo dobru atmosferu, jer to je dobro i za klubove i za navijače”, kaže Abdullah Al Junabi.

(Još malo pa skoro isto kao kod nas?)

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši