James Bond je stigao prije 50 godina u kina

Godišnjica

James Bond stigao je prije 50 godina u kina

Tačno 50 godina nakon kino premijere filma „Dr.No“ u Londonu, „rodnom mjestu“ Jamesa Bonda, okupili su se njegovi brojni ljubitelji, kako bi proslavili jubilej ove kino legende.

Prvi film o Jamesu Bondu, koga je glumio Sean Connery, prikazan je u kinu 5. oktobra 1962. godine. Nakon toga, filmovi o tajnom agentu 007 postali su nauspješnija filmska serija u istoriji filma. Dosadašnja 22 filma o Jamesu Bondu donijelai su prihod veći od četiri milijarde američkih dolara.

U većim svjetskim gradovima održani su u petak veče mnogobrojni skupovi ljubitelja Bonda. U Londonu je aukcijska kuća Christie’s priredila aukcijsku prodaju predmeta iz bogate pedesetogodišnje Bondove istorije, koji su korišteni prilikom snimanja filmova. Između ostalog, odijela u kojima je nastupao tajni agent, i jedan od njegovih čuvenih sportskih automobila. Britanska pjevačica Adelle u petak, tačno u 0,07 sati iza ponoći, predstavila je njen novi hit, napravljen za najnoviji Bondov film „Skyfall”. Pjesma je odmah osvojila vrh chart lista.

Jednu interesantnu statistiku predstavio je i britanski časopis „The Guardian”. Radi se o broju ubistava u 22 dosadašnja Bondova filma. U tim filmovima ubijeno je ukupno 1.299 ljudi, od čega je sam Bonnd u 352 slučaja iskoristio njegovu licencu za ubistvo. Preostalih 947 ubili su drugi akteri njegovih filmova. U prosjeku po jednom filmu je desilo se 59 ubistava, a sam Bond je to učinio 19 puta po filmu.

U prvom filmu „Dr.No“ zabilježeno je „svega“ dvanaest ubistava i po tome je ovaj film bio najmiroljubiviji. U filmu „Samo dvaput se živi” stradalo je 196 „loših i dobrih”. Pierce Bronsan bio je najžešći u tome. U njegova 4 filma, sredio je ukupno 135 loših.

U sklopu jubileja, odata je počast i Bondovim djevojkama, s kojima je superagent proveo mnogo lijepih trenutka, a u filmu „U službi Njenog Visočanstva” čak je kratkotrajno bio i oženjen. Ursula Anders (76), djevojka iz prvog filma „Dr.No“, proglašena je za najzavodljiviju Bondovu djevojku.

Još dva fima o Jamesu Bondu snimljena su izvan zvanične serije, i oni se ne ubrajaju u seriju.

Priča se nastavlja 23. filmom „Skyfall“, koji od 1. novembra stiže u kina širom svijeta.

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

Komentariši