The Beatles – Prije pola vijeka

Legendarni „Beatlesi“ započeli su muzički put

Prije pola vijeka izašao je prvi singl grupe „The Beatles” pod nazivom „Love me do”. Niko tada nije ni sanjao da će njegovim izdavanjem, do tada potpuno nepoznata grupa napraviti revoluciju, koja je zauvijek izmijenila globalnu muzičku, modnu i kulturnu scenu mladih

Nepoznata grupa sastala se nekoliko mjeseci ranije i u londonskom studiju na Abbey Roadu da naprave snimak. Najstariji je imao 21. godinu, najmlađi 19. Na audiciji za diskografsku kuću Decca nisu uspjeli. Nastup im je bio „klimav”, gotovo komično nervozan.

Nakon Decce, odbile su ih i ostale discografske kuće. U susret im je izašla jedino kuća Emi. U studio su ušli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Pete Best, koga je u septembru te godine zamijenio Ringo Star. Izveli su svoje kompozicije „Love me do”, „P.S. I love you”, i „Ask me Why”, a usput i muzički stanrdad „Besame Mucho”, kako bi pokazali svoje sposobnosti.

Nekoliko sedmica kasnije, potpisan je ugovor, koji je obilježio početak revolucije u muzici, modi, popularnoj kulturi, zabavljačkoj industriji i društvenim običajima, koja traje još i danas i fenomenu koji je uslijedio kasnije, popularno nazvanim „Beatlemanija“.

Na tom prvom singlu, s prednje strane nalazila se pjesma „Love me do“, a na zadnjoj strain pjesma „P.S. I Love You“. Na iznenađenje svih, „Love me do” popeo se na 17. mjesto britanske top liste. Sljedeći singl „Please Please Me“ dospio je čak na drugo mjesto Top ten liste, a sa već sa pjesmom „I want to hold your hand“osvojili su 1964. godine za engleske grupe do tada neosvojivo američko tržište.

„Beatlesi“ su do danas ostali jedna od najkomercijalnijih, najpopularnijih i najuticajnijih grupa u istorijii popularne muzike.

U službenoj diskografiji Velike četvorke nalaze se albumi: „Please please me“ i „With The Beatles“ iz 1963., „A Hard Day’s Night“ i „Beatles For Sale“ iz 1964., „Help!“ i „Rubber Soul“ (1965.), „Revolver“ (1966.), „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ i „Magical Mystery Tour“ (1967.), „White Album“ i „Yellow Submarine“ (1968.), „Abbey Road“ (1969.), te „Let It Be“ (1970.), kao i kolekcije singlova iz 1987. „Past Masters“.

Grupe je objedinila najbolje vrijednosti rock and rolla, postala utjelovljenje ideala čitave jedne ere obilježene društveno-kulturnom revolucijom, a časopis Time je članove grupe uključio među 100 najuticajnjih ljudi svijeta 20. vijeka.

Smail Špago
 

 

 

 

NovaSloboda.ba

 

 

 

 

Komentariši