Psi lutalice, 11.168 na sarajevskim ulicama

Na sarajevskim ulicama 11.168 pasa-lutalica

Na sarajevskim ulicama se nalazi 11.168 pasa-lutalica, podatak je britanskog udruženja za zaštitu životinja Dogs Trust, a koji od danas započinje petogodišnji projekt radi iznalaženja održivog rješenja problema s psima-lutalicama u glavnom gradu BiH.
Zna li iko, i interesuje li ikoga, koliko ih ima, recimo u Mostaru ili u nekom drugom mjestu širom BiH???

4 komentara

  1. Psi lutalice su proizvod ljudskog nemara, na žalost. Uzmemo ih dok su mali i slatki, a kad odrastu pustimo ih na cestu nek se snalaze.

    Mađutim, samo broj u Sarajevu je veliki, a znam da je ista situacija i u cijeloj BiH, šta uraditi ako dođe do bjesnila.
    Vakcinisani nisu baš svi, ani vakcina nije 100% zaštita

  2. ma kakvo ubijanje…ne znam šta ce ovi Englezi predložiti…Ali mislim da se velika većina ovih pasa, razmnožila tokom godina, jos mozda i od ratnih godina, kad su se udruživali u čopore i tako opstajali…Svjedok sam samo jednog područja u Mostaru…nekada je bilo popularno, pješke, za finog jutra, popeti se na Forticu iznad Mostara, polako pjeske uza stranu…Mislim da je to sada nemoguće, baš zbog pasa lutalica, kojih tamo ima i samo što ne napadaju prolaznike…Pješke više niko nikom ne preporučuje, a rijetko ko i ide na ovu nekada vrlo lijepu, popularnu i korisnu šetnju…

  3. Ma i nije se samo razmnožila. Bitku vodim sa pojedinim vlasnicima pasa. Kupe psa i drže ga od ne odraste, a onda puste.Neke sam već vidio da su pustili 4-5 pasa.
    i to kad dodaš razmnožavanju (koje je smanjeno zbog kastracija) dobiješ ogroman problem

Komentariši